Liveblog - Marc Van Ranst: "We proberen van een grote ramp, een ramp te maken", rusthuizen vragen meer tests

Wereldwijd zijn er nu meer dan 700.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Sinds gisteren zijn er opnieuw 78 mensen overleden aan het coronavirus in België, en 1.702 nieuwe besmettingen vastgesteld. Viroloog Marc Van Ranst ziet onze curve licht afbuigen van het slechtste scenario, maar volgens Van Ranst is het nog veel te vroeg om optimistisch te zijn.  Intussen duiken er in verschillende woonzorgcentra besmettingen op. Volg hier het coronagerelateerde nieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt uw vragen in "Het Journaal"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) was te gast in "Het Journaal" en beantwoordde de meest prangende coronavragen, nu de maatregelen tegen het virus al zo'n twee weken van kracht zijn. In België zijn de afgelopen 24 uur alweer 78 mensen overleden aan het coronavirus. Er zijn nu 1.702 nieuwe besmettingen in ons land.

Na besmettingshaarden in verschillende rusthuizen, rijst de vraag naar meer tests

In woonzorgcentra duiken steeds meer besmettingen met het coronavirus op. Maar er wordt heel weinig getest. Daarom trekken de directeurs van woonzorgcentra nu aan de alarmbel. Ze willen dat iedereen - zowel bewoners als personeel - getest wordt. Op die manier moeten grote uitbraken voorkomen.

Lees het volledige artikel 

Britten gewaarschuwd: mogelijk pas binnen half jaar weer normaal leven

Het kan zes maanden of meer duren alvorens het leven weer zijn normale gangetje zal gaan in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de adjunct-chef van de Britse gezondheidsdienst, Jenny Harries, gezegd.

Harries verduidelijkte dat dat niet per se betekent dat de Britten zes maanden lang in complete lockdown zullen zitten. Maar het zou wel "gevaarlijk" kunnen zijn om de beperkingen in één klap volledig op te heffen, omdat dat het virus nieuw leven zou kunnen inblazen.

De Britse regering kondigde afgelopen maandag een nationale lockdown aan voor minstens drie weken. Alle niet-essentiële winkels moesten de deuren sluiten, en publieke bijeenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 1.228 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen staat op 19.522.

 

Twee Nigeriaanse steden in lockdown

In Nigeria moeten alle inwoners van de stad Lagos en de hoofdstad Abuja vanaf morgenavond twee weken thuisblijven, en alle bedrijven worden gesloten. In Nigeria zijn 97 besmettingen met het virus vastgesteld, de meesten in Lagos en Abuja, en deze maatregelen zouden een verdere uitbraak moeten voorkomen.

"Coronahelmen" moeten Indiërs sensibiliseren

Opvallende beelden uit de stad Chennai, in het zuiden van India. Daar patrouilleren agenten met wel heel speciale helmen. Kunstenaar Gowtham ontwierp de helmen naar het evenbeeld van het coronavirus, toen hij zag dat niet iedereen de lockdownregels ter harte nam: "Ik wil mensen tonen hoe dichtbij het virus kan komen", vertelt hij aan The Indian Express.

Heilig Bloedprocessie Brugge afgelast

De jaarlijkse Heilig Bloedprocessie in Brugge is nu ook afgelast. De processie ging normaal gezien door op donderdag 21 mei 2020, maar wordt verplaatst naar donderdag 13 mei 2021. Wie al een zitplaats verzilverd had, wordt gecontacteerd door de organisatie.

Door de verlenging van de coronamaatregelen, is het volgens de organisatie onmogelijk om alles rond te krijgen. "Het organiseren van een massaspektakel met 2.000 figuranten en medewerkers en 40.000 toeschouwers lijkt ons geen verstandige keuze", vertelt Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de Heilig Bloedprocessie.

Al sinds 1304 gaat de Heilig Bloedprocessie jaarlijks uit in Brugge. "Met uitzondering van periodes tijdens de godsdienstoorlogen, de Franse overheersing en de wereldoorlogen", weet burgemeester Dirk De Fauw (CD&V). De coronacrisis eist nu zijn plek op in dat lijstje.

Kurt Desplenter

Frankrijk telt al meer dan 2.600 coronadoden

In Frankrijk zijn er sinds gisteren bijna 300 nieuwe corona-patiënten overleden aan het virus, wat het dodental op 2.604 brengt. Er zijn meer dan 19.000 patiënten gehospitaliseerd, maar 7.132 patiënten hebben het ziekenhuis al mogen verlaten.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wereldwijd meer dan 700.000 besmettingen

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus wereldwijd heeft vandaag de kaap van 700.000 overschreven. Het land met de meeste besmettingen is de Verenigde Staten, met meer dan 132.600 bevestigde gevallen.

Er zijn nu ook al meer dan 33.000 mensen overleden aan het virus. Ongeveer een derde van de overlijdens situeert zich in Italië, het zwaarst getroffen land in Europa.

Communicanten zien feestplannen verdwijnen als sneeuw voor de zon

Videospeler inladen...

UZ Leuven keurt meer dan 3.000 Chinese mondmaskers af

Het Universitair Ziekenhuis Leuven heeft een lading met meer dan 3.000 uit China afkomstige mondmaskers afgekeurd wegens onveilig. Dat heeft Herman Devrieze, diensthoofd preventie van het UZ Leuven, zondagavond gezegd op ROBtv. De maskers sloten niet goed aan ter hoogte van de neusbrug, en ook de filters beschermden onvoldoende.

Devrieze roept alle betrokken instanties op heel waakzaam te zijn wat het aangeboden materiaal betreft en, ook al is de nood zeer hoog, niet alles binnen te halen wat aangeboden wordt.

Goffin tweet update over Belgen in buitenland

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) tweet zonet dat er retourvluchten vanuit Panama en Argentinië georganiseerd zullen worden om Belgen die vastzitten in Panama en Argentinië te repatriëren. Voor Belgen in andere landen wordt er onderhandeld met de andere lidstaten van de Europese Unie.

Moskou morgen steviger op slot

De Russische hoofdstad Moskou schakelt vanaf morgen een versnelling hoger in de strijd tegen het coronavirus. Moskovieten mogen dan enkel nog hun huis verlaten voor essentiële verplaatsingen: om eten of medicijnen te kopen, om naar de dokter te gaan, de hond uit te laten of het vuilnis buiten te zetten. Gisteren waren de winkelcentra, cafés, restaurants en grote parken al gesloten.

Vandaag zijn er iets meer dan 1.000 bevestigde besmettingen in de Russische hoofdstad. Burgemeester Sergei Sobyanin had eerder vandaag al zijn ongenoegen geuit over hoe veel inwoners van Moskou het advies om thuis te blijven niet echt ter harte namen. Deze strengere maatregelen moeten de uitbraak van het virus zo goed mogelijk indammen. 

Ook in de rest van Rusland worden maatregelen getroffen. Morgen gaan de grenzen van het land ook dicht.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De stijging van de overlijdens is niet explosief. Het komt overeen met voorspellingen die optimistisch te noemen zijn, al is elke dode er een te veel. We hopen dat het op deze trage manier blijft stijgen.

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

Noorwegen gaat bevolking willekeurig testen

Noorwegen heeft beslist om de bevolking willekeurig te testen op een besmetting met het coronavirus, ook mensen zonder symptomen. Het land neemt die nieuwe maatregel om de verspreiding van het virus beter in kaart te brengen. Daarmee volgt Noorwegen de aanpak van IJsland, dat wereldwijd al de meeste tests heeft uitgevoerd in verhouding tot het aantal inwoners.

Er zijn intussen 4.102 mensen besmet met het coronavirus in Noorwegen, 22 mensen zijn er overleden.

Staat New York nadert 60.000 besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er 237 mensen gestorven aan het coronavirus in de staat New York, het dodental ligt er nu op 965. Dat meldt de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo. New York is daarmee de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten.

Met 7.195 extra besmettingen zijn er nu in het totaal bijna 60.000 besmettingen vastgesteld in de staat alleen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zorgcentrum Ter Duinen in Nieuwpoort wordt schakelcentrum

In West-Vlaanderen worden nu al zes schakelcentra in gereedheid gebracht voor als de druk op de ziekenhuizen in de strijd tegen het coronavirus te groot zou worden. In die schakelcentra kunnen patiënten terecht die na hun behandeling die corona ontslagen zijn uit de ziekenhuizen maar voor wie het beter is nog even opgevangen te worden.

Ook de burgemeesters van de Westkust bereiden zich daarop voor en deden een rondvraag over waar een schakelcentrum opgericht zou kunnen worden. Zo kan de druk op het AZ West in Veurne verlicht worden.

"Er werd gekozen voor Ter Duinen in Nieuwpoort, waar meteen 30 bedden kunnen worden vrijgemaakt", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. "Het nodige materiaal is daar immers al aanwezig in het verzorgende gedeelte en het vakantiegedeelte staat leeg. Daarom kan er daar, als het nodig is, meteen gestart worden. Andere mogelijkheden, zoals bij ons De Barkentijn of in De Panne en Koksijde staan zo even on hold. We hopen natuurlijk dat de situatie meevalt en het opstarten van een schakelcentrum niet nodig is."

 

Nieuwe cijfers uit Italië: is de piek eindelijk in zicht?

In Italië zijn alweer 756 corona-patiënten overleden, waardoor het dodental in het land opklimt tot 10.779. De stijging is lichter dan gisteren, toen kwamen er 889 doden bij. Het totale aantal coronapatiënten in Italië ligt nu op 97.689.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook gedaald: er zijn 710 nieuwe mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 50 op de intensieve zorgen.

Italië blijft het zwaarst getroffen land van Europa, met de noordelijke regio Lombardije nog steeds op kop. Het totale aantal besmettingen in Lombardije is 41.007, dat zijn er 1.592 meer dan gisteren. Volgens de gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana, komt de piek in zicht. De stijging in de regio is lager dan de dagen voordien.

LaPresse

Franse zanger Christophe, bekend van "Aline", opgenomen in Parijs ziekenhuis

De 74-jarige Franse zanger Christophe is met ademhalingsproblemen opgenomen in een Parijs ziekenhuis. Het Franse dagblad Le Parisien bevestigt dat hij besmet is met het coronavirus. De zanger is ook in België bekend van liedjes als "Aline" en "Mots bleus".

"Hoger risico op partnergeweld", waarschuwt interministeriële conferentie vrouwenrechten

De interministeriële conferentie rond vrouwenrechten waarschuwt voor een hoger risico op partnergeweld nu vrouwen in een gewelddadige thuissituatie vaker in huis moeten blijven door de coronacrisis. "Voor sommige vrouwen kan de quarantaineperiode uitdraaien op een drama", zegt voorzitster Nawal Ben Hammou (PS), die de conferentie komende donderdag samenroept over de kwestie.

Wanneer slachtoffers afgezonderd zijn met hun geweldpleger, kan het bijzonder moeilijk zijn om dat geweld te signaleren.
Nawal Ben Hammou, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Ben Hamou vraagt om interventie- en ondersteuningsvormen uit te werken om vrouwen in België die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld toch zo goed mogelijk te beschermen. Komende donderdag vergaderen de vertegenwoordigers van de twaalf ministers die deel uitmaken van de interministeriële conferentie om een stand van zaken op te maken via videoconferentie.

Syrië betreurt eerste corona-dode

In Syrië is er vandaag voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus. De laatste cijfers maken melding van vijf bevestigde besmettingen.

Bisdom Brugge: "Vormsels en communies schuiven op naar volgend schooljaar"

In het bisdom Brugge zullen de vormsels en eerste communies opschuiven naar volgend schooljaar. Dat meldt het bisdom op Facebook. "Ze waren voorzien in de maand april en mei, maar door de coronacrisis zullen zulke feesten voor een langere tijd niet kunnen doorgaan", vertelt Lode Aerts, de bisschop van Brugge.

De bisschop spreekt expliciet de communicanten aan, en zegt dat hij de ontgoocheling begrijpt: "Maar jullie moeten met de juffen en de meesters kansen krijgen om het schooljaar goed af te ronden. Gezondheid gaat voor alles", vertelt hij. "Uitstel is geen afstel: binnenkort zullen de scholen en parochies uitkijken naar een nieuwe datum."

1.592 nieuwe besmettingen in Lombardije

In de Noord-Italiaanse regio Lombardije zijn er sinds gisteren 1.592 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Nu ligt het totale aantal dus op 41.007 besmettingen. Lombardije is de zwaarst getroffen regio in heel Europa.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Rellen door coronapaniek in Thaïse gevangenis

In een Thaïse gevangenis met zo'n 2.000 gedetineerden zijn rellen uitgebroken, nadat er geruchten waren verspreid over een corona-uitbraak in de gevangenis. "Een groep gevangenen heeft geprobeerd om te ontsnappen en heeft chaos gecreëerd door installaties in brand te steken", vertelt de directeur van de gevangenis van Buriram. "Er zijn geen besmettingen vastgesteld", wordt benadrukt.

Er zijn 1.388 bevestigde coronabesmettingen in Thailand. Tot nu toe zijn er wel maar zeven mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Meest gelezen