Archiefbeeld
Julie Hrudova

Matthijs Van Nieuwkerk presenteert laatste aflevering "De wereld draait door" in lege studio: "Fijn dat u keek"

De beroemde Nederlandse tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft gisteren afscheid genomen van zijn show 'De Wereld Draait Door'. Dat gebeurde enigszins in mineur door de coronamaatregelen: zonder publiek in de studio, zonder gasten aan de tafel en met de redactieleden op een videowall. Het publiek keek wel massaal: meer dan 3 miljoen mensen bekeken de allerlaatste DWDD live. 

"Het avontuur zit erop. Vijftien jaar De Wereld Draait Door. Fijn dat u keek." waren de laatste woorden van de presentator, voordat het licht in de studio uitging en de woorden "Tot zover" op het scherm verschenen.

De laatste aflevering zag er anders uit dan normaal. Vanwege de coronacrisis is er al twee weken geen publiek meer in de studio. Ook waren er geen gasten aan de tafel uitgenodigd en de redactie nam vanop afstand afscheid, met skype-verbindingen op een videowall.

Wel werd Matthijs, zoals gebruikelijk op vrijdag, vergezeld door 'tafelheer' Marc-Marie Huijbregts. De mannen haalden herinneringen op aan vijftien jaar DWDD, deelden persoonlijke hoogtepunten en gesprekken die hen waren bijgebleven. Zo kozen ze voor interviews met gasten als Andre Agassi, Mies Bouwman en Kees van Kooten en Wim de Bie.

In de laatste aflevering was er wel ook ruimte voor live-muziek. Zo zong Michelle David op Matthijs' verzoek 'Respect' van Aretha Franklin. Dat was al vijftien jaar het nummer dat de redactie draaide uit 'bijgeloof' voor een succesvolle uitzending. Ook Ilse DeLange, die de presentator er zelf graag bij wilde hebben, zong een verzoeknummer. Matthijs had het toepasselijke 'Turn! Turn! Turn!' van The Byrds aangevraagd. Henny Vrienten, die dit seizoen de 'huisband' was, had voor de gelegenheid het afscheidsnummer 'Tot zover' geschreven.

Bekijk hier de laatste minuten van "De wereld draait door" met Matthijs van Nieuwkerk:

In januari werd aangekondigd dat Van Nieuwkerk zou stoppen met DWDD en dat het programma niet zonder hem doorgaat. Hij blijft wel bij de publieke omroep en gaat vanaf begin volgend jaar een nieuw programma op zaterdag maken.

Meer dan 3 miljoen kijkers

Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben gisterenavond gekeken naar de laatste uitzending van de talkshow "De Wereld Draait Door". 

Voor de laatste uitzending van DWDD zaten 3.150.000 mensen voor de buis. Een dag eerder werd de talkshow bekeken door 1,8 miljoen mensen.  

Nu zitten Nederlanders hoe dan ook meer voor de televisie sinds ze de vraag hebben gekregen zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege het coronavirus. De afgelopen twee weken keken mensen gemiddeld 225 minuten per dag tv. Dat is 33 minuten langer dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens de Stichting KijkOnderzoek.

Volgens een woordvoerder is het effect van de maatregelen duidelijk zichtbaar. Niet alleen de groep mensen die 'live' tv kijkt gaat omhoog maar ook het uitgesteld kijken zit in de lift. 

 Vooral het aantal kijkers in de vooravond en avond ging omhoog, het tijdstip waarop de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma's beginnen. Vorige week lag de piek gemiddeld tussen 20.00 en 21.00 uur met een totaal aantal kijkers van 7,1 miljoen. Die piek bleef vorig jaar rond dezelfde tijd onder de 6 miljoen.

 De cijfers van de nieuws- en actualiteitenrubrieken zaten in de afgelopen weken meer dan die van andere programma's in de lift. Vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode wordt er nu 61 procent meer naar gekeken. Sommige programma's, zoals 'De Wereld Draait Door', zagen hun kijkcijfers in de afgelopen weken verdubbelen. De show noteerde maandag bijvoorbeeld opnieuw een kijkcijferrecord met bijna 4,6 miljoen kijkers, nog meer dan voor de allerlaatste uitzending.

Meest gelezen