Radio 2

Meetjesland krijgt 2 nieuwe triagecentra om toestroom coronapatiënten de baas te kunnen

Vanaf maandag zullen mensen uit het Meetjesland die vermoeden dat ze een coronabesmetting hebben opgelopen door de huisarts niet langer enkel doorverwezen worden naar het AZ Alma in Eeklo. Er gaan extra triagecentra open in Aalter en Evergem. 

In de sporthal van Knesselare, bij Aalter, is het gemeentepersoneel druk in de weer om alles klaar te maken tegen maandag. Het is de bedoeling dat er vanaf dan patiënten kunnen ontvangen worden die mogelijk een coronabesmetting hebben opgelopen. Ook in Ertvelde, bij Evergem, wordt een bijkomend triagecentrum ingericht. “Mensen die symptomen hebben, moeten telefonisch contact opnemen met de huisarts. De verwijst ze dan door naar een triagecentrum voor de verdere opvolging”, legt Tommy Sierens van Huisartsenwachtpost Meetjesland uit. De hulpverleners benadrukken dat het niet de bedoeling is dat mensen op eigen houtje naar de triagecentra komen. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

“Te druk in Eeklo”

De 2 extra triagecentra zijn nodig om de druk op het AZ Alma Ziekenhuis te verlichten. Daar is nu al een triagecentrum waar mensen met symptomen ontvangen en verder onderzocht worden. “Het schema in Eeklo zit nu echt al heel goed vol. Er komen steeds meer patiënten bij en dus is er nood aan extra centra. Waar patiënten terecht komen, zal vooral van hun postcode afhangen”, zegt Sierens. 

Hoe werkt het?

Mensen die zich, na een doorverwijzing van de huisarts, aanmelden bij een triagecentrum worden eerst ingeschreven door onthaalmedewerkers. Daarna volgen patiënten rode of witte pijlen, afhankelijk van hun symptomen, naar een aparte wachtruimte. Daar komt een dokter mensen later ophalen voor een onderzoek in nog een andere ruimte die ingericht is als noodkabinet. Het is de bedoeling dat coronapatiënten zo weinig mogelijk in contact komen met andere mensen in het triagecentrum. 

Radio 2

Meest gelezen