Oud Limburgs Schuttersfeest een jaar uitgesteld door coronacrisis

Het Oud Limburgs Schuttersfeest zal dit jaar niet doorgaan door de coronabeperkingen. Het gaat  om het grootste folklorefeest in beide Limburgen. Het is de eerste keer sinds beide wereldoorlogen dat de grote optocht en het schutterstornooi niet kunnen plaatsvinden.

De beslissing is gisteravond genomen door de organiserende schutterij Sint-Willibrordus uit het Nederlands-Limburgse Meijel samen met de OLS-federatie. Het schuttersfeest had normaal plaatsgevonden op zondag 5 juli in Meijel, het dorp dat vorig jaar het OLS won. Maar Nederland verbiedt om tot 1 juni in groep te werken. Daardoor  krijgt de schutterij de voorbereidingen niet rond. Er moet een gigantisch groot terrein in gereedheid gebracht worden en ook de vele schietbomen moeten een plaats krijgen.

Derde keer in de geschiedenis

Voor dit jaar hadden 145 schuttersgilden uit Belgisch- en Nederlands-Limburg zich ingeschreven. Eerder was de loting voor de volgorde van de folklorestoet al 2 weken uitgesteld. Maar nu de beperkingen nog langer gelden en voor het OLS 50.000 bezoekers werden verwacht, is heel het evenement verplaatst naar de eerste zondag van juli 2021. Het OLS wordt al sinds 1876 georganiseerd, tot nu toe kon het alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet doorgaan, dit is dus de derde keer in de geschiedenis.

Meest gelezen