Grote stapels urnes en lange wachtrijen bij crematoria roepen vragen op bij dodental dat China rapporteert

Foto’s van grote voorraden urnes en van lange wachtrijen bij crematoria doen vragen rijzen bij het aantal coronadoden dat China rapporteert. Officieel melden de Chinese autoriteiten dat er in de provincie Hubei 3.177 patiënten zijn overleden aan Covid-19. Dat is nog geen derde van het aantal doden in Italië, dat evenveel inwoners telt als Hubei.

De Chinese nieuwswebsite Caixin heeft foto’s gepubliceerd van grote ladingen urnes bij crematoria in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. Wuhan is de stad waar eind vorig jaar het nieuwe coronavirus is uitgebroken, waarna het virus zich over de wereld begon te verspreiden. In de stad zijn 2.535 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus.

Wuhan telt 11 miljoen inwoners en tienduizenden van hen raakten de afgelopen maanden besmet met het coronavirus. Na twee maanden lockdown is de miljoenenstad nog niet helemaal virusvrij. Er liggen nog steeds ruim 2.500 mensen in ziekenhuizen en pas op 8 april zal de lockdown opgeheven worden.

Wachtrijen

Opvallend: sinds begin deze week staan lange wachtrijen bij de acht crematoria van de stad. Nabestaanden staan er te wachten om de asse van hun overleden familieleden op te halen. Op sociale media zijn foto’s van de wachtrijen te zien. De wachttijden zouden er oplopen tot zo’n 5 uur. (Lees verder onder de tweet.)

Op foto’s van de nieuwswebsite Caixin is dan weer te zien dat er bij die crematoria opvallend veel urnes worden aangevoerd. Bij één van de acht crematoria werd een oplegger gefotografeerd waarop zo’n 2.500 urnes stonden. Een andere foto toont dan weer de binnenkant van een crematorium, waar zo’n 3.500 urnes staan gestapeld: 7 stapels met telkens 500 urnes. Het is onduidelijk of ze al dan niet gevuld zijn. (Lees verder onder de tweet.)

Dubbel

De combinatie van lange wachtrijen en karrenvrachten urnes roept de vraag op: rapporteert China wel alle doden naar de buitenwereld? Want het aantal urnes dat gefotografeerd werd - 6.000 dus - is ruim dubbel zo groot als het gerapporteerde aantal doden van 2.535.

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg probeerde meer informatie te krijgen door naar de crematoria te bellen, maar nergens kon of wou men vertellen hoeveel urnes er nog opgehaald moesten worden.

Meest gelezen