Jan Vandervelden

16 doden in één dag: Grootste aantal slachtoffers in Limburg tot nu toe

Limburg is - in verhouding tot de  bevolking - nog altijd het meest getroffen door het coronavirus, en dit weekend is de tol alleen nog maar zwaarder geworden. Van zaterdag op zondag zijn liefst 16 mensen overleden in de Limburgse ziekenhuizen, het hoogste dodental tot nu toe. 

De trieste balans in de Limburgse ziekenhuizen staat nu op 74 overlijdens. Tot zaterdag zijn 1355 bevestigde besmettingen gekend. Er liggen 467 mensen in het ziekenhuis, van wie 100 op de afdeling intensieve zorg. In Sint-Trudo in Sint-Truiden blijft het zeer druk, maar er zijn de afgelopen week patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, vooral om de intensieve zorgafdeling te ontlasten. Het gaat om 13 patiënten die nu behandeld worden op de IC-afdelingen in Hasselt, Tongeren, Genk, Leuven, Tienen en Antwerpen. Zaterdag zijn ook 4 coronapatiënten van de gewone afdeling naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht. Zo blijven er op de gewone afdeling in Sint-Truiden nog 60 coronapatiënten over en die toestand is momenteel houdbaar. 

Gemiddeld 83 met aandoeningen

In Sint-Truiden zijn ondertussen 20 patiënten overleden. Uit een analyse blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers 83 jaar was en dat de overgrote meerderheid zwaar medisch belast was, dus reeds kampte met andere aandoeningen.

Snel een schakelzorgcentrum

13 burgemeesters van Zuid-Limburgse gemeenten hebben dit weekend na een overleg aangedrongen om het schakelzorgcentrum in Sint-Truiden zo snel mogelijk te openen. Dat zal ondergebracht worden in het vroegere woonzorgcentrum Madrugada. Er kunnen patiënten terecht die het ziekenhuis mogen verlaten maar thuis onvoldoende kunnen opgevangen worden. De burgemeesters hebben er bij de waarnemende gouverneur op aangedrongen om het centrum zo snel mogelijk over te dragen aan de Vlaamse Regering. Indien de nood zich stelt, kan op korte termijn in Bilzen een bijkomend schakelzorgcentrum worden geopend.  Zondagavond heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke dan beslist dat het schakelzorgcentrum in Sint-Truiden kan opgestart worden.  Dat kan nu snel gebeuren.

Meest gelezen