Huisquarantaine voor coronapatiënten, wat betekent dat nu?

Huisquarantaine wanneer je ziek bent of mogelijk besmet bent met het coronavirus, wat betekent dat nu? Veel mensen interpreteren het anders en ook experts waren het niet eens bij "De zevende dag". Viroloog Marc Van Ranst is duidelijk: "Je zondert je af van je gezin, indien mogelijk."

Er heerst onduidelijkheid over wat we moeten verstaan onder huisquarantaine. "Quarantaine thuis betekent voor de meeste patiënten enkel huisarrest", zegt huisarts Johan Naesens. "De maatregelen ten opzichte van de huisgenoten worden helemaal niet toegepast. De media zouden daarover meer uitleg moeten geven

Naesens geeft twee voorbeelden. Zo belde hij naar de echtgenoot van een patiënte die hij in quarantaine had gezet en hoorde hij de vrouw op de achtergrond hoesten. Een andere patiënt die met lichte symptomen thuis moest blijven kreeg dagelijks bezoek van zijn vriendin, waarbij de twee elkaar kusten. 

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kan begrip opbrengen voor een koppel dat al 40 jaar samen slaapt. "Het heeft dan geen zin meer om van kamer te veranderen", zegt ze. "Maar een vriendin op bezoek laten komen en kussen, dat kan niet. Afstand houden is de gouden  regel die we moeten toepassen. Ik denk dat we dat niet genoeg kunnen herhalen. Het zijn nochtans eenvoudige regels: afstand houden en handhygiëne."

Microbioloog Herman Goossens is het niet helemaal eens met De Block. "We weten eigenlijk heel weinig wat mensen in huisquarantaine juist doen. We hebben daarom een app ontwikkeld om daar meer zicht op te hebben. In China bijvoorbeeld wordt dat heel duidelijk op posters uitgelegd. Mensen die getrouwd zijn en waarvan een van de twee besmet is, die moeten apart gaan slapen en mogen geen badkamer of handdoeken delen. Een van de twee moet een mondmasker dragen. Ze mogen ook niet samen eten of dezelfde borden gebruiken. Ze hebben daarrond een hele strategie uitgewerkt."

Videospeler inladen...

"Mensen die huisquarantaine krijgen, moeten zich afzonderen van het gezin, indien mogelijk", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Dat laatste is wel belangrijk. Sommige mensen hebben een groot huis met verschillende kamers. Zij kunnen dat perfect toepassen. Andere gezinnen wonen in een appartement met een huiskamer en één slaapkamer. Dan kan dat natuurlijk niet. In dat geval kan een mondmasker voor de zieke persoon helpen."

De viroloog kijkt naar het gezond verstand van de personen in kwestie. "Je moet zoveel mogelijk doen als kan om te voorkomen dat je anderen besmet of besmet wordt. Al gebeurt dit allemaal wel in de privésfeer. Dat valt niet te controleren."

Bekijk hier het volledige gesprek in "De zevende dag" waarin het ook ging over het aantal testen en een laatste stand van zaken:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen