Zanger Walter Grootaers getuigt na opname op intensieve zorg: "Genezen, maar ben ik wel coronavrij?"

Er zijn ook veel patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus en die genezen zijn. In "De zevende dag" deden zanger Walter Grootaers en huisarts Catherine Vrijens hun verhaal. "Ik was heel even ongerust, maar dat ging snel voorbij", vertelt Grootaers, die op intensieve zorg lag. Catherine Vrijens ziekte thuis uit. "Ik heb een week niemand gezien, dat is best taai."

Walter Grootaers (65), zanger van De Kreuners en schepen in Lier, werd iets meer dan twee weken geleden opgenomen in het ziekenhuis nadat hij besmet geraakt was met het coronavirus. Grootaers is nu thuis en aan de beterhand. In "De zevende dag" vertelde hij -via Skype- over zijn ervaringen. "Ik was de eerste patiënt in Lier. Ik meldde mij aan op de spoeddienst en ik werd meteen naar intensieve zorg gestuurd. Dat was wel even schrikken. Maar ik moest niet aan de beademing."

Veel zorgen heeft hij zich naar eigen zeggen niet gemaakt. "Je ligt op intensieve zorg, de verpleging mocht maar om de 6 uur in de kamer komen, behalve als er een noodsituatie was, dan heb je wel veel tijd om na te denken. In het begin was ik even ongerust, maar heel eerlijk, dat was snel voorbij. Je krijgt veel weerklank van artsen en verpleging, ik wist dat ik niet hoefde te panikeren. Al was het wel ernstig, met mijn longontsteking."

Je hebt veel tijd om na te denken. In het begin was ik even ongerust, maar heel eerlijk, dat was snel voorbij.

Walter Grootaers

De zanger en de stem van de rubriek "Homo universalis" in "Iedereen beroemd" is nu thuis. "Ik ben nu in thuisquarantaine, helemaal apart van de rest. Normaal gezien is woensdag het ergste voorbij en moet ik me aan de maatregelen houden die voor iedereen gelden." Grootaers hoopt de week erop weer aan de slag te kunnen als schepen in Lier, maar heeft wel één grote bezorgdheid. "Hoe weet ik nu of ik coronavrij ben? Ben ik immuun? Ik zou dat eigenlijk willen kunnen laten testen. Ik zou dan toch graag mijn kinderen kunnen knuffelen."

Professor Herman Goossens, microbioloog aan de Universiteit Antwerpen, waarschuwt dat we over immuniteit nog maar heel weinig weten. "Het is veel te vroeg om daar uitspraken over te doen, daar moeten we nog veel onderzoek naar voeren. Wat betekent een besmetting voor de concentratie aan antistoffen die je hebt, dat weten we nog niet. Als je een ernstige infectie doormaakt, heb je veel antistoffen. Maar veel mensen vertonen weinig infectie en symptomen, we weten niet of zij beschermd zijn. We moeten hier dus heel voorzichtig mee omspringen."

Bekijk hier het gesprek met Walter Grootaers:
(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

Catherine Vrijens: "Veel huisartsen worden ziek"

Ook Cathy Vrijens, huisarts in Wijer, in Limburg, is herstellende van een besmetting met het coronavirus. "Ik meldde mij na een ganse dag van hoge koorts bij de spoeddienst. Omdat ik zorgverlener ben, werd ik getest, en die test bleek positief te zijn. Ik moest niet in het ziekenhuis blijven. Ik mocht naar huis omdat daar ook de nodige omkadering en zorg was."

Vrijens leefde strikte thuisquarantaine na. "Ik bleef in de slaapkamer, gebruikte de badkamer die daar was, het eten werd voor de deur gezet. Een week lang heb ik niemand gezien. Ik had alleen maar contact met anderen via de computer en de sociale media. Dat was best taai." Intussen loopt ze weer in haar huis en tuin rond, "maar ik voel me nog heel vermoeid, ik voel dat ik nog niet veel inspanningen aankan. En nochtans leid ik anders een actief en sportief leven."

Ik dacht, ik ben ziek, ik zal wel genezen. Maar eerlijk gezegd, ik was te ziek om mij veel zorgen te maken.

Catherine Vrijens

Limburg is de meest getroffen provincie in het land. En er vallen veel huisartsen in haar regio uit, merkt Vrijens. "Wij zijn het eerste aanspreekpunt, we hebben ook heel weinig beschermingsmateriaal. We staan in de eerste linie, ja, dan worden wij het eerst aangevallen. Positief is wel dat er heel veel collegialiteit is. Mensen stellen voor om te helpen en in te springen."

Als arts maakte ze zich niet meer zorgen dan anderen. "Ik dacht, ik ben ziek, ik zal wel genezen. Maar eerlijk gezegd, ik was te ziek om mij veel zorgen te maken. Ze hoopt dat ze binnenkort terug mee ingeschakeld kan worden in die "eerste lijn", om andere collega's te helpen die dan misschien ziek zijn.

Bekijk hier het gesprek met Catherine Vrijens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen