Videospeler inladen...

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer vanuit Genua: "Ik herken mijn eigen stad  niet meer"

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer woont in Genua, een Italiaanse stad die net als de rest van het land in volledige lockdown is. Het coronavirus heeft in Italië erg hard toegeslagen. Er zijn al meer dan 10.000 dodelijke slachtoffers. "Het is heel moeilijk om te leven met de angst voor een onzichtbare vijand", zei hij in "De zevende dag". 

"We zijn dagelijks op zoek naar een sprankeltje hoop. Soms lijken er aanwijzingen te zijn dat de grafiek aan het dalen is, maar tegelijkertijd hadden we de afgelopen dagen een heel triest record te betreuren met meer dan 900 doden in één dag. Het is lastig om de hoop te zien in deze situatie."

Ilja Leonard Pfeijffer schreef over Genua in romans zoals "La superba", "Brieven uit Genua" en "Grand Hotel Europa", maar de stad is ondertussen onherkenbaar veranderd. Het openbare leven is er stilgevallen. "Er is een volledige lockdown in Italië. Je mag alleen de straat op voor hoognodige boodschappen, zoals levensmiddelen en medicijnen. Mensen houden zich daar ook aan. Ik herken mijn eigen stad niet meer."

Pfeijffer vindt het heel moeilijk om te leven met de angst voor een onzichtbare vijand die heel concrete slachtoffers maakt. "Ik ben niet heel erg in paniek voor mezelf persoonlijk. Ik ben wel in paniek voor mensen die misschien minder sterk en minder gezond zijn dan ik."

"We hebben in de familie al een dodelijk slachtoffer te betreuren. De zwager (schoonbroer, red) van mijn zwager is een aantal dagen geleden overleden aan de gevolgen van het virus. Dat komt wel heel dichtbij."

Het zou kunnen dat we het virus al gehad hebben, en ik wens het ons eigenlijk toe.

De schrijver hoopt ergens dat hij het virus zelf al heeft gehad. "Daar zijn wel enkele aanwijzingen voor, want Stella (zijn vriendin, red.) had lichte symptomen en is inmiddels totaal genezen. Zij heeft enkele dagen voordat alles op slot ging iemand ontmoet die daarna vrij ernstige symptomen heeft ontwikkeld. Dus het zou kunnen dat we het al gehad hebben, en ik wens het ons eigenlijk toe, want dat zou betekenen dat we er zonder veel kleerscheuren vanaf zijn gekomen. Maar het schept ook een verantwoordelijkheid natuurlijk, want dat betekent ook dat we extra voorzichtig moeten zijn in contact met andere mensen."

Bezorgd om situatie in Nederland

Hij maakt zich ook zorgen over de situatie in Nederland. "Mijn ouders wonen daar nog en die maken deel uit van de risicogroep. Ik hoop dat Nederland voorzichtig is. Ik vrees een beetje voor het oer-Hollandse optimisme en de Hollandse arrogantie, dat ze toch het beste land ter wereld zijn. Ik denk niet dat zo'n soort houding op dit moment erg productief is."

Ik vrees een beetje voor het oerhollandse optimisme en de Hollandse arrogantie.

Hoe de hele situatie hem zal beïnvloeden als mens en als schrijver is nog een vraagteken. "Het is nog veel te vroeg om daarover te speculeren. Als we straks ontwaken uit deze nachtmerrie, zullen we wakker worden in een heel ander Europa, in een heel andere wereld." Hij vreest voor de economische gevolgen in Italië. "Gaan er nog winkels zijn waar we kunnen gaan shoppen, gaan er nog cafés zijn waar we een koffie kunnen gaan drinken? En dat zijn alleen nog maar oppervlakkige verschijnselen. Ik denk dat er heel wat gaat veranderen."

Pfeijffer schrijft nu dagelijks stukjes over de situatie in Genua voor de kranten De Standaard en NRC en hij zal dit blijven doen, zolang er aanleiding toe is. "Het is iets wat een diepe indruk op mij maakt, dus het komt ongetwijfeld ooit nog wel in een andere vorm terug in mijn werk."

Meest gelezen