Op bezoek gaan bij je lief? Crisiscentrum: "Gebruik je gezond verstand en doe het niet"

Mag je op bezoek gaan bij je partner waarmee je niet samenwoont? Het Crisiscentrum zegt van niet, omdat het geen essentiële verplaatsing is. Samen gaan wandelen, lopen of fietsen mag dan weer wel. “Gebruik je gezond verstand en blijf binnen”, zegt woordvoerder Yves Stevens.

“In de richtlijn (van het Crisiscentrum, red.) staat: je mag gaan joggen, wandelen, met één vriend of vriendin erbij. Dat kan uw lief zijn. Dus ja, je mag naar je lief toe gaan.” Dat zei Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) gisteren bij VTM Nieuws.

“Als uw lief aan de andere kant van het land woont, dan is dat natuurlijk een groter probleem, dan wanneer die in dezelfde gemeente of een andere plaats woont. Maar in wezen, mag het”, zei Jambon.

Gezond verstand

Wat is het nu? Over naar het Crisiscentrum zelf. Daar benadrukt Yves Stevens dat het nu niet moment is om creatief aan de slag te gaan met de regels die niet-essentiële verplaatsingen verbieden. 

“In België wonen 11 miljoen verschillende mensen. We kunnen niet voor iedereen een aparte regel maken. Gebruik je gezond verstand en blijf binnen”, benadrukt Stevens. “Je moet je nu afvragen: wat ik doe, is dat goed om mij en de medemens te beschermen tegen het coronavirus? Je lief bezoeken past daar dus niet in”, klinkt het ferm. 

Stevens herhaalt ook wat Jambon al zei: “Het is zeker niet het moment om je partner die veraf woont te bezoeken. Als je partner in de omgeving woont, kan je wel nog samen gaan wandelen of fietsen.” Maar bij elkaar op bezoek gaan, dat zit er in de regel niet meer in.

Waarom niet?

Viroloog Marc Van Ranst legde in "Het Journaal" nog eens uit waarom je beter niet bij je partner op bezoek gaat. Je wil voorkomen dat twee verschillende "silo’s" van mensen met elkaar in contact komen, aldus Van Ranst.

We hebben allemaal onze sociale netwerken. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, moet je vermijden dat verschillende netwerken met elkaar in contact komen.  Als je partner elders woont, en je gaat bij hem of haar op bezoek, bestaat het risico dat je de besmetting in de sociale netwerken van jullie beiden verspreidt.

Bekijk hier de uitleg van viroloog Marc Van Ranst en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Uitzondering

Het enige wat ze bij het Crisiscentrum nog met de mantel der liefde willen bedekken: partners die al jaren een vaste relatie hebben en die beiden met dezelfde mensen in contact komen, die zouden bij elkaar nog over de vloer kunnen komen.

Op de infowebsite van het Crisiscentrum staat het ook nog: "Je mag nog jouw partner bezoeken. Doe het natuurlijk niet als je zelf of hij/zij ziek is of symptomen vertoont." Maar dan nog hamert woordvoerder Yves Stevens erop dat we ons gezond verstand moeten gebruiken: als het niet nodig is, doe het dan niet.

Helemaal uit den boze zijn dan weer bezoekjes van pubers aan hun jonge geliefden.“Pubers die een vriend of vriendin hebben, hebben grote sociale cirkels, waardoor het risico bestaat dat ze het virus wijd verspreiden, dat mag dus zeker niet”, benadrukt Stevens.

Meest gelezen