Videospeler inladen...

Politievakbonden: "Agressie tegen agenten bij controle coronamaatregelen stijgt"

De politievakbonden vragen meer en betere mondmaskers voor agenten, zodat die zich beter kunnen beschermen als ze controleren op de coronamaatregelen. Sinds vrijdag zijn die controles opgedreven en de politievakbonden stellen vast dat de agressie tegenover de agenten toeneemt. Zo zijn er in verschillende steden al agenten bespuwd door mensen die beweren besmet te zijn met het coronavirus. 

"We stellen vast dat er de laatste dagen een spelletje van gemaakt wordt om politieagenten te bespuwen. Die mensen zeggen dan dat ze besmet zijn met het coronavirus. In welke tijd leven wij?", zegt Patrick Roijens van politievakbond VSOA aan VRT NWS. "Onze mensen op het terrein, die grens- en wegcontroles uitvoeren, hebben onvoldoende middelen om zich in zo'n situaties te beschermen."

Naast meer en betere mondmaskers vragen de vakbonden ook een strengere aanpak van agressie tegenover de politie. "Wij vrezen dat, als er niet zeer kordaat wordt op gereageerd door zowel de bestuurlijke overheid als justitie, deze trend zich ongestraft kan uitbreiden naar bepaalde buurten in grote en centrumsteden. Een strengere aanpak is dringend nodig", zegt Vincent Houssin van VSOA in "De zondag". 

Politie moet federale maatregelen handhaven

Een anonieme Gentse agent die onze redactie een opinietekst stuurde, vindt het heel wrang dat hij moet discussiëren met mensen die liggen te chillen in het park of langs de Graslei in Gent, "terwijl we vechten om de verspreiding van een onzichtbare en onbekende vijand tegen te gaan."

"Wanneer de politie mensen in het park aanmaant om naar huis te gaan, dan zijn die mensen soms oprecht verontwaardigd. “Maar ik hou mij toch aan alle regels? Kijk maar, ik hou 1,5 meter afstand en we zijn niet met meer dan twee.” De politie houdt voet bij stuk, want de politie moet de federale maatregelen handhaven", schrijft hij.

"Je riskeert als particulier 250 euro boete als je de regels niet naleeft. De politie beslist dat niet. De politie interpreteert de regels niet. Wij voeren uit."

"Begrijp nu toch eens dat het niet enkel over jou gaat. Het is inderdaad redelijk veilig om met twee personen in het park in het gras te liggen op 1,5 meter afstand van elkaar. Het probleem is dat als jij dat doet, dat anderen dat ook doen. Dan zitten de parken, pleinen en leien plots vol mensen die van de mooie lentedag genieten. Mensen zijn kuddedieren. Als één iemand het politielint aan de speeltuin negeert, dan zullen de anderen gauw volgen. En dan zitten de kinderen te dicht bij elkaar."

Iedereen denkt zijn eigen interpretatie te kunnen geven

"De maatregelen zijn een keer veranderd. De interpretaties van de maatregelen veranderen met de regelmaat van de klok. Iedereen denkt zijn eigen interpretatie te kunnen en moeten geven. Ook politici in nieuwsstudio’s. Maar als er één iets wel zeer duidelijk zou moeten zijn, dan is het wel dat je sinds 18 maart niet mag chillen in het park, of gaan voetballen met je vrienden. Of vrienden bij je thuis uitnodigen. Of aperitieven op straat met de buren."

"Gelukkig leeft de meerderheid van de mensen de maatregelen wel na. Bedankt voor jullie inspanningen! Jullie geven het goeie voorbeeld." Hij roept politici, experten, de media en influencers op om aan hetzelfde zeel te trekken en de officiële overheidscommunicatie te versterken. "Doe er alles aan om eenduidige communicatie in de hand te werken, via alle mogelijke kanalen, naar alle mogelijke doelgroepen."

Wie door de bomen het bos niet meer ziet, kan er het ministerieel besluit van 23 maart 2020 op nalezen of surfen naar de website info-coronavirus.be

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen