Poolse componist Penderecki overleden, bekend van filmmuziek voor "The shining" en "Wild at heart"

Krzysztof Penderecki, een van de belangrijkste hedendaagse componisten, kreeg vorig jaar een carrièreprijs op de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent. In 2014 werd een nieuw werk van hem uitgevoerd in Brussel, n.a.v. 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Het was het Poolse ministerie van cultuur dat de mededeling via Twitter verspreidde: "Na een lange ziekte is een van de grootste Poolse musici en een wereldautoriteit in de hedendaagse muziek overleden." 

Krzystztof Penderecki was bij het grote publiek vooral bekend omdat zijn muziek vaak werd gebruikt in spannende films, onder meer in “The exorcist” van William Friedkin, “The shining” van Stanley Kubrick, "Shutter Island" van Martin Scorsese of “Wild at heart” van David Lynch.  Ook voor "Twin peaks" koos David Lynch uit het werk van Penderecki.

Carrièreprijs in Gent

Penderecki won veel prijzen, waaronder vier Grammy’s. In september vorig jaar kreeg hij de Lifetime Achievement Award op de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent Collega-componist Dirk Brossé ging die bij hem thuis afleveren, want hij was toen al te ziek om naar Gent te komen.

"Penderecki is één van de meest markante componisten uit de recente muziekgeschiedenis. Zijn muziek heeft die geschiedenis een andere richting gegeven. Ik heb het genoegen gehad hem persoonlijk te mogen leren kennen. Een warm, openminded en integer man wiens muziek steeds een onuitwisbare indruk nalaat,” zei Dirk Brossé, componist en dirigent van Brussels Philharmonic die het werk van Penderecki vorig jaar op Film Fest Gent uitvoerde. 

Luister en kijk hier naar "Polymorphia", met fragmenten uit "The Shining" van Stanley Kubrick met Jack Nicholson:

Vredesconcert in Brussel

In 2014 werd het werk "Dies illa" van Krzysztof Penderecki voor het eerst uitgevoerd in de basiliek van Koekelberg in Brussel. Dat was het reusachtige slotakkoord van een project waar bijna 40 nationale en internationale koren aan meewerkten: "1.000 voices for peace". Een eeuw na het begin van de Eerste Wereldoorlog was het een statement dat muziek een universeel bindmiddel tussen de mensen is. Krzysztof Penderecki was erbij, in Brussel.

Bekijk het verslag uit het Journaal hier: 

Videospeler inladen...

Penderecki’s muziek begon experimenteel. Hij liet instrumenten op bijzondere manieren bespelen, liet ook ongewone klanken horen en zette ook geluidsbanden in. Zijn latere werk, zoals zijn "Pools Requiem", wordt dan weer post-romantisch genoemd. Hij was ontzettend productief, schreef meerdere symfonieën, veel werk voor strijkorkest en ook veel koorcomposities en ook enkele opera's.  

Van Olympische Spelen tot hedendaagse elektronica

In 1972 componeerde Penderecki ook muziek voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in München; de Spelen die de geschiedenis ingingen als die van de Palestijnse aanslag op het Israëlische team.

In 2011 trad Penderecki op met Jonny Greenwood van Radiohead en met de Britse elektronicapionier Aphex Twin, die hun interpretaties brachten van werk van de Poolse componist.

"Threnody to the victims of Hiroshima" van Krzysztof Penderecki, zoals te horen in "Twin Peaks" (2017) van David Lynch:

De Belgisch-Poolse filosofe Alicja Gescinska schrijft over Penderecki in haar boek "Thuis in muziek":

Meest gelezen