Videospeler inladen...

Suske en Wiske vieren 75e verjaardag: Beluister hier Album 0 met de stemmen van Adriaan Van den Hoof en Alex Agnew 

Op 30 maart 1945, precies 75 jaar geleden, verscheen het allereerste stripverhaal uit de reeks "Suske en Wiske" in de krant De Nieuwe Standaard. Het album "Rikki en Wiske in Chocowakije" werd speciaal voor VRT NWS voor deze verjaardag ingelezen door comedians Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof. U kunt het hele stripverhaal van Willy Vandersteen hieronder gratis bekijken en beluisteren.

Akkoord, 75 jaar geleden deed Suske nog niet mee, toen de strip voor het eerst in de krant werd gepubliceerd. Ook Lambik, Jerom, professor Barabas en ultieme slechterik Krimson kwamen pas in de volgende albums op de proppen. Toch wordt het verhaal "Rikki en Wiske in Chocowakije" beschouwd als het begin van de bijzonder populaire stripreeks rond Suske en Wiske, bedacht door Willy Vandersteen.

In dat album 0 heeft Wiske een oudere broer, Rikki. Tante Sidonia heet dan nog Sidonie, en het popje Schanulleke luistert naar de naam Schalulleke. Broer Rikki is bokser en lijkt fysiek misschien net iets te sterk op die andere stripheld, Kuifje, die dan al 16 jaar bestaat.

Die gelijkenis is een extra reden om Suske in december 1945 te introduceren in het tweede album "Het eiland Amoras". Vanaf dat moment zijn het "De avonturen van Suske en Wiske", nu al 75 jaar lang.

Rikki hebben we daarna nooit meer teruggezien…

Alex Agnew, comedian

Vandersteen zou later graag vertellen dat hij Wiskes broer van in het begin al Suske had genoemd, maar dat de uitgever van de krant dat zonder zijn medeweten had gewijzigd naar Rikki. Een coverontwerp dat pas tientallen jaren later opdook, lijkt dat tegen te spreken. Op dit ontwerp voor (het nooit verschenen album) "Rikki speurder" valt duidelijk "De avonturen van Rikki en Pukki" te lezen. Ook Koen en Smoutje waren in die beginfase mogelijke namen voor de hoofdrolspelers, blijkt uit aantekeningen van Vandersteen. 

Willy Vandersteen, de "geestelijke vader" van Suske en Wiske.
BELGA

"De avonturen van Suske en Wiske" blijft de meest verkochte reeks in België. 75 jaar onafgebroken albums zorgt ook voor een ander record, als langstlopende stripreeks van de Benelux. Anders dan bij Kuifje mochten Suske en Wiske wél verder avonturen beleven na het overlijden van Willy Vandersteen in 1990. Er volgden verschillende scenaristen en tekenaars, van wie Paul Geerts (82) de bekendste is. Speciaal voor dit feestjaar heeft Geerts na 20 jaar opnieuw een album gemaakt, dat op 1 april verschijnt. 

Oei, tante Sidonia klinkt in onze versie als Gaston Berghmans met een pruik op!

Alex Agnew, comedian

Er staan verschillende activiteiten gepland om het jubileum te vieren. Zo kamperen Suske en Wiske tijdens de zomermaanden in Blankenberge voor een speelse tentoonstelling, terwijl de Seefhoek - de Antwerpse wijk waar Willy Vandersteen opgroeide - zich opwarmt voor een groot volksfeest dit najaar. Die activiteiten gaan tot nader order gewoon door.

Intussen hebben comedians Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof het album waarmee het allemaal begon, volledig ingelezen voor VRT NWS. Als u mee wilt lezen kunt u via deze link het album gratis downloaden, u moet zich dan wel eerst registreren.

Twee comedians die zich uitleven met een stripalbum, en alle stemmetjes inspreken? Bekijk hieronder het resultaat:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen