Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst: "Zonder maatregelen zou de curve veel steiler geweest zijn, maar te vroeg voor optimisme"

Het aantal coronadoden in België zou zonder de zware maatregelen al veel hoger gelegen hebben. Dat stelt viroloog Marc Van Ranst vast. Maar hij durft niet te zeggen of het ons op dit moment aan het lukken is om de beruchte curve af te vlakken. “De curve beweegt weg van de meest pessimistische curve. Maar het is veel te vroeg om daar heel erg optimistisch over te zijn”, tempert de viroloog de verwachtingen.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie staat alles in het teken van “flattening the curve”, de curve van het aantal coronapatiënten afvlakken. Bedoeling van die gigantische operatie waardoor we allemaal in ons “kot moeten blijven, is te voorkomen dat onze ziekenhuizen overvol komen te liggen, zodat iedereen nog goed verzorgd kan worden.

Zijn we met zijn allen goed bezig? Die vraag kreeg viroloog Marc Van Ranst voorgeschoteld in “Het Journaal”. “Het is niet gemakkelijk om uit te leggen”, zegt de viroloog. “Je ziet cijfers die elke dag omhoog gaan, en in deze fase is dat ook normaal. Je kan dat ook niet tegenhouden, want we proberen van een hele grote ramp een grote ramp te maken.”

De cijfers zijn hard: de afgelopen 24 uur zijn in België 78 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn in ons land 431 mensen overleden aan de ziekte.

Het aantal mensen dat opgenomen is in het ziekenhuis, is opgelopen tot 4.138, van wie er 867 patiënten op intensieve zorg liggen. De aantallen lopen de afgelopen dagen vrij hard op.

Maar de curve die we gekregen hadden zònder de maatregelen, zou veel steiler zijn geweest, stelt Van Ranst. Hij ziet ze afbuigen van de meest pessimistische curve. Of de curve aan het afvlakken is, dat wil de viroloog niet gezegd hebben. Volgens Van Ranst is het nog veel te vroeg om optimistisch te zijn. Daarvoor wil hij nog liever een aantal dagen wachten om de dagelijkse evolutie van de harde cijfers te zien. 

Bekijk hier het volledige gesprek met viroloog Marc Van Ranst in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen