Videospeler inladen...

Woonzorgcentra trekken aan alarmbel: "Iedereen testen want we weten nu niet waarmee we bezig zijn"

In woonzorgcentra duiken steeds meer besmettingen met het coronavirus op. Maar er wordt heel weinig getest. Daarom trekken de directeurs van woonzorgcentra nu aan de alarmbel. Ze willen dat iedereen - zowel bewoners als personeel - getest wordt. Op die manier moeten grote uitbraken voorkomen worden.

Om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, vragen de directeurs van de woonzorgcentra om àlle rusthuisbewoners én medewerkers te laten testen op het virus. Nu isoleren ze bewoners vaak enkel op basis van symptomen en het advies van de huisarts. 

“We weten eigenlijk niet waarmee we bezig zijn”, zegt Dirk Lips, directeur van woonzorg-vzw Curando. “Het virus verspreidt zich in het huis, collega’s kunnen ziek worden en we weten het niet.” 

“Voor ons is het van het grootste belang dat iedereen in het rusthuis getest wordt, zodat we weten wie we moeten isoleren terwijl de andere hun gewone leven - in de mate van het mogelijke kunnen voortzetten.”

Overleg

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) erkent het nut van de testen in ziekenhuizen en zegt dat hij de afgelopen dagen al veel overlegd heeft met minister Philippe De Backer (Open VLD) die de taskforce leidt die meer testen mogelijk moet maken. 

Bedoeling is om het testen ook in de woonzorgcentra op te drijven. “Dat wordt nu ook aangepakt voor de komende dagen”, belooft Beke in een reactie aan VRT NWS.

Besmettingshaarden

Bewoners van woonzorgcentra zijn kwetsbaar voor het coronavirus: de ouderen vallen in de risicogroep om te overlijden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. 

Daarom werd na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in ons land ook heel snel beslist om de woonzorgcentra af te sluiten van de buitenwereld; bezoekers zijn er al meer dan twee weken niet meer welkom. 

Maar in de Vlaamse woonzorgcentra blijft het coronavirus zich verspreiden. In zeker drie Vlaamse ziekenhuizen zijn vandaag nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld: in Wingene, Ronse en Kapelle-op-den-Bos. De afgelopen weken waren er ook al uitbraken in woonzorgcentra in onder andere Tremelo, Sint-Gillis-Waas, Waasmunster, Essen en Houthalen-Helchteren.

Meest gelezen