Zo'n 20.000 Belgen zitten nog vast in buitenland door coronacrisis: 3 Vlamingen vertellen hun verhaal

Er zitten nog altijd zo'n 20.000 Belgen vast in het buitenland door de wereldwijde coronacrisis. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR). Buitenlandse Zaken zoekt voor iedereen een oplossing, maar vraagt geduld te hebben. Onze redactie kreeg heel wat verhalen van Belgen in het buitenland. "We moeten hier écht weg", is de algemene teneur. Drie Vlamingen vertellen wat ze meemaken.

Het is alle hens aan dek bij Buitenlandse Zaken om alle Belgen die nog vastzitten in het buitenland terug naar hier te halen. De hulpkreten stromen binnen, en ons land probeert voor iedereen een oplossing te vinden.

We gaan niemand in de steek laten, maar de situatie is moeilijk voor iedereen

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR)

Maar minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) vraagt wel geduld. "In sommige landen is het luchtruim gesloten, zijn de luchthavens gesloten. Dan is het veel moeilijker om een oplossing te vinden. Er is geduld nodig. We gaan niemand in de steek laten, maar u moet zich ervan bewust zijn dat de situatie moeilijk is voor iedereen. Het is overal crisis op hetzelfde moment."

Buitenlandse Zaken focust nu eerst op de landen waar het meeste Belgen blijken vast te zitten. Het gaat om Peru, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Voor de kleinere groepen Belgen, proberen ze samen te werken met Europese landen voor repatriëring. Minister Goffin raadt iedereen aan om vooral contact te zoeken met de ambassade, zodat het duidelijk is wie waar precies vastzit.

Nina Briot (30) in India: "Lokale bevolking vindt dat we hun schaarse voedsel opeten"

De Vlaamse Nina Briot is dertig en zit op dit moment vast in Zuid-Goa in India. Ze zit met een 15-tal Europeanen in een yogacentrum daar, in een ruraal gebied. Naast de verspreiding van het coronavirus, is daar nog een ander probleem. Er is een groot voedseltekort. "Wijzelf hebben nog enkel maar rijst om te eten. Geen verse groenten of fruit. En we weten niet hoe lang dit nog gaat duren", zegt Nina. 

Het voedseltekort maakt de situatie er ook gevaarlijk voor toeristen. "Ik heb de indruk dat men hier niet snapt dat het een groot probleem wordt, ook voor de veiligheid", zegt Nina. "De lokale bevolking wordt erg onrustig, omdat ze vinden dat de toeristen die hier nog zitten hun eten aan het opgebruiken zijn. We moeten hier zo snel mogelijk weg. Maar de luchthaven van Goa is geblokkeerd en er is geen duidelijke informatie. Ik hoop dat er wat diplomatieke druk kan worden gezet."

Videospeler inladen...

Ex-omroepster Sabine De Vos (52) in Nieuw-Zeeland: "Ik mocht mijn binnenlandse vlucht niet nemen"

Ook ex-presentatrice en schrijfster Sabine De Vos zit vast in het buitenland. Ze is nu met haar man en kinderen in Dunedin, op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Van een mogelijke oplossing heeft ze nog niks gehoord. De Vos had nochtans een vlucht naar huis. Ze zou via een binnenlandse vlucht naar de stad Auckland vliegen, vervolgens naar Doha, om zo in Europa te geraken. Maar dat plan mislukte. "Alle niet-essentiële binnenvluchten zijn verboden. Ik had een geldig retourticket, maar ik mocht niet vliegen", zegt De Vos. En met de auto tot in Auckland geraken is al helemaal onmogelijk. "Dat is zeker 3 dagen rijden, en je hebt een oversteek met de ferry nodig, maar daar geraak je niet meer op."

De Vos hoopt dat er redding komt. "Er moet via diplomatieke weg druk uitgeoefend worden op de regering hier om ons toch toe te laten via een binnenlandse vlucht naar Auckland te vliegen. Of de regering moet ons zélf repatriëren."

Intussen probeert Sabine De Vos er het beste van te maken, en andere Belgen in de buurt te helpen. "De solidariteit onder de gestrande Belgen is hier gelukkig groot. Wij hebben nu 3 jonge gestrande Waalse 'backpackers' te gast die vastzitten omdat ze van de ene dag op de andere nergens meer met hun kampeerwagen terechtkonden, omdat de campings dicht zijn."

Videospeler inladen...

Christine Van Windekens (73) in Spanje: "Een taxi naar de ambassade kost ons 400 euro"

Christine Van Windekens zit dan weer vast in het bergdorpje Benissa in de provincie Alicante in Spanje. Ze is 73, en maakt zich grote zorgen. Afgelopen woensdag dacht ze nog met haar man een vlucht naar België te kunnen nemen via TUI. "Ze hadden ons aan de telefoon gezegd dat als we geen nieuws kregen, de vlucht dan zou doorgaan. We gingen dus naar de luchthaven, maar daar was geen vlucht. Dus we moesten terug", zegt Christine.

Het is voor haar ook erg moeilijk om de ambassade te bereiken. "Als we ter plaatse willen gaan, moet dat met de taxi, maar dat kost 200 euro heen én 200 euro terug", zegt Christine. "We hebben nu iets opgestuurd, maar hebben daar nog niks van gehoord. Mijn schoondochter probeert de ambassade nu te bereiken, maar raakt niet binnen. We weten echt niet wat te doen. En onze voorraad medicatie is nu ook bijna op. Ze moeten ons nu echt terughalen."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen