Hilde De Windt

Angst voor coronavirus: veel patiënten stellen dringend medisch onderzoek uit

Het valt artsen op dat alsmaar meer patiënten onderzoeken laten uitstellen omdat ze bang zijn met het coronavirus besmet te raken. Geen goede zaak, vindt dokter Bart Dehaes van BVAS, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. In het UZ Brussel wordt die verontrustende trend bevestigd: 85 procent van de onderzoeken worden uitgesteld op vraag van de patiënt. 

Door de angst voor het coronavirus stellen veel patiënten hun consultatie in het ziekenhuis uit. "Persoonlijk hebben we hier bij ons ook al vastgesteld dat verschillende patiënten hun onderzoek afbellen", zegt dokter Bart Dehaes, arts Nucleaire Geneeskunde in Limburg. "Niettegenstaande de verwijzende arts vaak van mening is dat het onderzoek relatief dringend is, wenst de patiënt het onderzoek niet te ondergaan of wenst hij niet naar het ziekenhuis te komen."  

Vaak zijn de verwijzende artsen van mening dat deze onderzoeken echt noodzakelijk zijn, en dan laat je dat als patiënt best uitvoeren

Bart Dehaes (BVAS)

Veel patiënten zeggen bang te zijn om in het ziekenhuis geïnfecteerd te raken. "Ik verwacht grote problemen daardoor", zegt Dehaes. "Vaak zijn de verwijzende artsen van mening dat deze onderzoeken echt noodzakelijk zijn, en dan laat je dat als patiënt best uitvoeren."

De vaststellingen van de artsen worden bevestigd door cijfers: In het UZ Brussel wordt 85 procent van de consultaties afgezegd door de patiënt zelf. Voor het kinderziekenhuis van het Brusselse UZ ligt dat cijfer nog hoger.  

We vrezen dat een aantal ziekten gaan evolueren omdat ze te laat worden vastgesteld

Roel Van Giel (Domus Medica)

Roel Van Giel van de Belgische Huisartsenvereniging Domus Medica bevestigt dat veel patiënten momenteel bang zijn van alles wat met ziekenhuizen en dokterskabinetten te maken heeft.

Hij vreest dat velen een verkeerde inschatting maken. "Welke symptomen je ook hebt, bel naar de huisarts. Hij zal aan de telefoon wel bepalen of het kan wachten of niet." Ook Van Giel vreest voor onaangename verrassingen. "We vrezen dat een aantal ziekten gaan evolueren omdat ze te laat worden vastgesteld." 

Meest gelezen