Jonas Hamers / ImageGlobe

Banken nog niet klaar voor steunmaatregelen aan gezinnen en bedrijven

De steunmaatregelen die de banken hebben uitgewerkt voor bedrijven en gezinnen, laten nog even op zich wachten. Gezinnen die bijvoorbeeld betalingsuitstel voor hun woonkrediet willen aanvragen, moeten nog even geduld oefenen.

Acht dagen geleden kondigden de banken, de Nationale Bank en minister van Financiën De Croo ongeziene maatregelen aan om gezinnen en bedrijven, die het financieel moeilijk hebben door de coronacrisis, bij te staan . Gezinnen die bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid in de problemen komen en die dat ook kunnen aantonen, krijgen zes maanden uitstel van terugbetaling van hun woonkrediet. Ook bedrijven en zelfstandigen, die tot nu toe geen of zo goed als geen betalingsachterstand hadden voor hun bedrijfskrediet, krijgen uitstel van betaling. 

Maar bankmedewerkers kunnen de vele vragen van klanten voorlopig niet beantwoorden. Bankenfederatie Febelfin werkt nog aan een draaiboek voor alle Belgische banken en dat laat wat langer op zich wachten dan gepland. 

Het is de bedoeling dat mensen deze week nog terechtkunnen bij hun bankier

Isabelle Marchand, woordvoerder Febelfin

Ook de garantieregeling die de financiële sector samen met de overheid heeft uitgewerkt voor een pakket van maximaal 50 miljard aan nieuwe (overbruggings)kredieten voor bedrijven, kan voorlopig niet van start gaan. De waarborgregeling moet door de Europese Commissie goedgekeurd worden. Een positieve beslissing wordt eerstdaags verwacht.

Febelfin wil de bankklanten geruststellen. "Alle geplande regelingen komen er zeker en vast", zegt woordvoerder Isabelle Marchand. "Het is de bedoeling dat mensen deze week nog terechtkunnen bij hun bankier." In afwachting mogen klanten hun dossier of vragen al doorsturen, bijvoorbeeld naar de speciale e-mailadressen die de meeste banken hebben aangemaakt en die ook terug te vinden zijn op hun websites of op febelfin.be

Meest gelezen