Videospeler inladen...

Björn Soenens: "IJdelheid speelt president Trump voortdurend parten,  dodentol coronacrisis kan enorm oplopen in VS"

In de VS zijn al bijna 150.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en al meer dan 2.500 Amerikanen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, maar de dodentol kan nog enorm oplopen. "In het epicentrum New York zijn al 67.000 besmettingen vastgesteld, maar in heel wat andere staten wordt nauwelijks getest op het coronavirus. De dodentol kan nog enorm oplopen", meldt Björn Soenens vanuit de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dan toch de verlenging van de coronamaatregelen in de VS aangekondigd, nadat hij eerder had gezegd dat de Amerikanen zo snel mogelijk opnieuw aan het werk moeten en het normale leven moet hervat worden. 

Björn Soenens stelt vast dat de Amerikanen beginnen te beseffen dat president Donald Trump stilaan de realiteit omarmt. "De ijdelheid speelt Trump voortdurend parten. Het gaat erom dat de president de realiteit omarmt omdat hij dacht dat het land zich zou verenigen rond een oorlogspresident. Toen zag hij dat de economie naar beneden donderde en heeft hij gezegd dat de maatregelen tot Pasen zouden gelden. Daarna zeiden de dokters tegen hem dat dat niet kon. Nu zijn de maatregelen uitgebreid tot 30 april", meldt Björn Soenens in "De afspraak". 

In het epicentrum New York zijn er meer dan 67.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en om de negen minuten sterft er iemand aan de gevolgen van het coronavirus.

"Maar de crisis is ook aan het uitbreiden naar “Trumpstaten”. Bijvoorbeeld in Louisiana zijn nog maar 4.000 gevallen van coronabesmetting vastgesteld, maar er zijn wel al 185 overlijdens aan de gevolgen van het coronavirus vastgesteld. Dat is relatief gezien een heel hoog sterftepercentage."

Dat zou erop kunnen wijzen dat er weinig op corona getest wordt. "De bevolking van Louisiana is ook armer, er is meer obesitas en diabetes. Er kan nog een grote dodentol geëist worden als het coronavirus zich verder verspreidt in heel de VS. Nu zie je vooral coronabesmettingen aan de kusten en de grote stedelijke gebieden, maar het coronavirus verspreidt zich overal in de VS", besluit Björn Soenens.

Trump probeert controle te krijgen op een situatie waar hij geen controle over heeft en waar hij heel moeilijk controle over zal kunnen krijgen. Dat is iets dat hem enorm frustreert

Professor Bart Kerremans deelt de analyse van Björn Soenens in "De afspraak". "We zien duidelijk dat president Trump probeert controle te krijgen op een situatie waar hij geen controle over heeft en waar hij heel moeilijk controle over zal kunnen krijgen. Dat is iets dat hem enorm frustreert. Dat gecombineerd met zijn impulsieve persoonlijkheid, heeft tot gevolg dat hij uitspraken doet die vreemd overkomen en heel inconsequent kunnen zijn", zegt Kerremans.

"Als we kijken naar de vorige weken, zien we dat Trump bijzonder wispelturig is. Dat is een fenomeen dat we al langer zien. Het is niet uitgesloten dat hij volgende week een andere boodschap zal verspreiden. Er zijn heel veel staten in Amerika waar nog maar weinig getest is. In sommige staten zijn de maatregelen laks tegenover andere staten. Dan is het de vraag hoe de coronacrisis zal evolueren in heel het land", aldus Kerremans.

Bekijk "De afspraak" met Björn Soenens en Bart Kerremans hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen