Twitter schrapt posts van president Bolsonaro die corona minimaliseert en de Brazilianen liever ziet werken  

Twitter heeft twee video's van de officiële account van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd, omdat daarin "de regels" van het socialemediakanaal worden overtreden. Bolsonaro (65) uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

In de filmpjes was te zien hoe de president mensen op straat ontmoet in de stad Brasilia. Daarmee volgt hij de maatregel niet om vooral thuis te blijven. Een video met daarin een gesprek tussen hem en een straatverkoper is geschrapt. "Wat ik met mensen heb kunnen bespreken, is dat ze willen werken. Ze moeten voorzichtig zijn en 65-plussers blijven thuis", zei Bolsonaro in de verwijderde video. 

Mensen willen werken, 65-plussers blijven thuis

president Jair Bolsonaro

Twitter legt in een verklaring uit waarom de tweets werden verwijderd. "Twitter heeft onlangs wereldwijd aangekondigd dat het zijn regels zal aanscherpen om rekening te houden met inhoud die mogelijk in strijd is met de volksgezondheid en die het risico op overdracht van COVID-19 zou kunnen vergroten." De rechtbank verbood zaterdag ook alle posts op sociale media die indruisen tegen de coronamaatregelen. Zo wordt alles met de hashtag #obrasilnãopodeparar (Brazilië kan niet stoppen, red.) verwijderd.

In onderstaande tweet met YouTube-link is president Bolsonaro te zien die zich tussen de mensen begeeft: 

Een simpel griepje

Bolsonaro blijft het coronavirus, dat hij beschreef als "simpel griepje", minimaliseren. Hij heeft harde kritiek geuit op de beperkende maatregelen die in verschillende staten door lokale autoriteiten zijn genomen, met name door de gouverneurs van de staten São Paulo en Rio de Janeiro, die het zwaarst door de epidemie zijn getroffen. De media zou schuld treffen voor de "hysterie" die heerst. In Brazilië zijn 4.256 mensen besmet, 136 van hen zijn overleden aan de gevolgen van het verraderlijke virus. 

We kunnen autofabrieken niet sluiten omdat er auto-ongelukken gebeuren

Volgens de president sterven mensen nu eenmaal. "Het spijt me maar we kunnen autofabrieken niet sluiten omdat er auto-ongelukken gebeuren", zei hij op een persconferentie. In eerste instantie mochten ook kerken open blijven wegens "essentieel", maar de rechtbank floot Bolsonaro vorige week terug. Hij kwam vorig jaar aan de macht in Brazilië en beloofde een betere economie, maar het coronavirus lijkt het land lam te leggen.

Terwijl in vele andere landen mensen thuis elke avond applaudisseren voor de zorgsector die hard werkt, wordt ook in Brazilië op de balkons lawaai gemaakt. Maar niet voor de zorgkundigen. Met potten en pannen protesteren mensen tegen het beleid van Bolsonaro. (bekijk onze video van 19 maart hieronder

Videospeler inladen...

Meest gelezen