Brandweer Brussel ontsmet ruim honderd ziekenwagens per dag van hun ambulanciers 

Het zijn drukke dagen voor de brandweer van Brussel. Elke ziekenwagen, die een (mogelijke) coronapatiënt heeft vervoerd wordt na de rit grondig ontsmet, net als de twee ambulanciers die met het voertuig hebben gereden. Er wordt dag en nacht gewerkt.

"De ontsmetting van de ziekenwagens en van ons personeel gebeurt met de grootste zorg", verklaart Walter Derieuw, de woordvoerder van de brandweer. "We hebben twee ontsmettingspunten opgericht: eentje in onze centrale kazerne aan de Helihavenlaan en eentje in de brandweerpost van Anderlecht. Onze brandweermensen zijn dag en nacht, zeven dagen op zeven met het ontsmetten bezig."

Onze brandweermensen zijn dag en nacht, zeven dagen op zeven met het ontsmetten bezig.

"De ontsmettingsprocedure geldt voor elke rit met een patiënt die besmet is met het coronavirus of voor wie het vermoeden bestaat dat hij of zij besmet is. Na de rit rijdt de ziekenwagen binnen en wisselt de bemanning van kledij, terwijl hun voertuig aan de binnen- en buitenkant wordt ontsmet. De hele procedure wordt nauwgezet opgevolgd door de brandweermannen van de HAZMAT-ploeg, dat is de ploeg die gespecialiseerd is in ongevallen met gevaarlijke stoffen", gaat Derieuw verder. 

Niet alleen de eigen ziekenwagens van de brandweer worden zo ontsmet. "We verzorgen de ontsmetting ook voor de ziekenwagens van het Rode Kruis en voor de celwagens van de Brusselse politie, als die mensen hebben vervoerd", zegt Walter Derieuw. "Dat maakt een dagelijks totaal van 120 tot 130 voertuigen en hun bemanning, die zo worden behandeld.  Als het nodig is kunnen we nog een derde ontsmettingspunt opstellen in één van onze posten. Maar dit vraagt een enorme extra inspanning van onze manschappen. Zij werken dag en nacht door om alles rond te krijgen", besluit Derieuw.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen