Videospeler inladen...

Professor intensieve zorg: "Wie symptomen vertoont van corona, stopt best even met sporten"

Wie symptomen vertoont van het coronavirus, stopt best tijdelijk met sporten. Dat zeggen experts als reactie op de geruchten als zouden enkele jonge coronaslachtoffers in België gestorven zijn door hartfalen. Wie zich gezond voelt, mag gewoon blijven sporten. Want sporten blijft gezond, tenminste als je geen ziektesymptomen vertoont: "Sporters moeten zich geen extra zorgen maken, maar moeten alert blijven voor symptomen".

"Onze boodschap is duidelijk: wie symptomen van corona vertoont, stopt best even met sporten", zegt Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging Intensieve Geneeskunde. Een logische boodschap, want dat geldt eigenlijk al langer voor virale infecties, zoals bijvoorbeeld ook de griep, voegt hij eraan toe.

Bij een virale infectie kan de ziekteverwekker in bepaalde gevallen overgaan op de hartspier en zo'n geval van myocarditis kan eventueel gevaarlijk zijn. Myocarditis of ontsteking van de hartspier vormt vooral een mogelijk gevaar bij zware belasting in bijvoorbeeld duursporten, en kan evengoed optreden bij bijvoorbeeld een verkoudheid veroorzaakt door een virus.  Als dat gebeurt, is het voor wie ziektesymptomen vertoont belangrijk om goed uit te zieken, om alle risico's te bannen en om te vermijden dat je een lichte vorm daarvan zou meedragen naar later. 

Sporters moeten zich niet massaal zorgen maken, maar wel alert blijven

Meyfroidt wil de boodschap eenvoudig en helder houden: wie symptomen voelt van corona, neemt best even rust. "Het is geen goed idee om te gaan duursporten en je hart zwaar te belasten als je je ziek voelt of bijvoorbeeld symptomen van een verkoudheid hebt, maar we raden aan om sowieso ook licht sporten even helemaal te laten en eerst uit te zieken. " (luister hieronder naar het gesprek met cardioloog Tom Rossenbacker op Radio 1 of lees door onder het balkje) 

Foto Michaël Torfs

Wat moet ik als sporter doen in tijden van corona?

Sommige sporters maken zich zorgen omdat je drager van het coronavirus kan zijn zonder het te weten en zonder symptomen te vertonen, maar preventief stoppen met sporten in deze coronatijden zou een brug te ver zijn, luidt het. Alert blijven voor mogelijke ziektesymptomen en in dat geval even stoppen met sporten, is de boodschap. Het gaat uiteraard ook om uitzonderlijke gevallen, al het moeilijk om een exact percentage te geven.

Als je drager bent zonder enig symptoom te vertonen, dan kan je ook niet weten dat je Covid-19 hebt, dus het heeft geen zin om je daar zorgen over te maken, zegt Meyfroidt. "Overigens zal je bij een eventuele myocarditis ook symptomen vertonen zoals kortademigheid", zegt hij. Ook dat kan een oranje knipperlicht doen branden. 

Er circuleren momenteel geruchten als zouden twee jonge ("kerngezonde") slachtoffers van Covid-19 in ons land hun lichaam zwaar belast hebben bij het sporten, en dat dit tot hartfalen zou hebben geleid, maar dat is niet officieel bevestigd. Zij zouden aan CrossFit hebben gedaan, een vrij zware discipline die elementen uit het gewichtheffen, de atletiek en gymnastiek combineert. Waakzaam zijn en voldoende rust nemen bij coronasymptomen blijft de boodschap, maar dat geldt dus evengoed bij andere infecties of ziektes. 

Lees hier meer over myocarditis.  

Bekijk hier de reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen