De corona-uitbraak als motor voor digitalisering: "Dit is het moment voor bedrijven om zich opnieuw uit te vinden"

De COVID-19-pandemie zet een enorme druk op onze samenleving en economie. Technologie blijkt in deze crisis onmisbaar: we schakelen massaal over naar digitale oplossingen om de wereld draaiende te houden. Enkele experts geven meer uitleg over de rol van digitale technologieën in deze crisis: "Ouderen zijn helaas weer het slachtoffer."

Misschien heeft u al stilgestaan bij het belang van uw smartphone of computer in deze coronacrisis. Weinig mensen kunnen zonder. “Onze fysieke connectie werd plots beperkt", zegt Lieven De Marez, mediaprofessor aan de UGent en onderzoeker bij imec. "Maar digitale toepassingen vormen een oplossing. Voor het eerst is er een pandemie in digitale tijden."

Digitaal wordt het nieuwe normaal

"Dankzij digitale toepassingen slagen we erin onze  maatschappij van op afstand draaiende te houden", stelt Danny Goderis, digital manager bij technologiefederatie Agoria. 

"De digitalisering schakelt noodgedwongen een versnelling hoger: we telewerken, vergaderen virtueel,  geven digitaal les en we blijven online verbonden met onze vrienden en familie. Nog nooit waren onze computer en smartphone zo onmisbaar."

De digitalisering schakelt noodgedwongen een versnelling hoger

Danny Goderis, digital manager Agoria

"Net zoals viroloog Marc Van Ranst zei dat we morgen, na de crisis, niet langer zieke kinderen naar de grootouders zullen brengen. Zo zullen wij morgen met zijn allen blijven telewerken en e-learnen", gaat Danny Goderis verder. "Onze cultuur en gewoontes beleven een fundamentele shift."

"Digitale tools worden in alle sectoren ingezet om efficiënter te werken. We herontdekken de waarde van technologie." Ook specifiek voor het coronavirus ziet de manager van Agoria mogelijkheden: "Technologie kan ons redden om versneld een vaccin te vinden. Artificiële intelligentie en big data helpen de overheden en farmaceutische bedrijven bij hun zoektocht."

‘Physical distancing’

Volgens een rapport van onderzoeksgroep Media, Innovatie en Communicatietechnologieën (imec-MICT-UGhent) is het smartphonegebruik van de Vlaming verdubbeld. “Gelukkig maar,” stelt professor Demarez, “dankzij de smartphone slagen we erin om de fysieke afstand te overbruggen. Zonder de smartphone zou ‘social distancing’ veel zwaarder zijn.” 

Zonder de smartphone zou 'social distancing' veel zwaarder zijn

Lieven De Marez, mediaprofessor UGent/Imec

Volgens de professor spreken we daarom beter over ‘physical distancing’ in plaats van ‘social distancing’, want we houden nog steeds sociaal contact, alleen is dat niet langer fysiek. 

Bedrijven moeten zichzelf opnieuw uitvinden

 “De coronacrisis is een soort van 'digitale stresstest' voor bedrijven," vertelt technologie-ondernemer Peter Hinssen, "zoals de banken stresstesten hadden tijdens de financiële crisis van 2008.” 

De coronacrisis is een soort van 'digitale stresstest' voor bedrijven

Peter Hinssen, technologie-ondernemer en auteur

Volgens Hinssen is de pandemie hét moment voor ondernemingen om zich opnieuw uit te vinden: “We zullen met zijn allen moeten innoveren", vertelt Peter Hinssen aan VRT NWS. "Bedrijven worden vandaag geconfronteerd met een wereld waar digitaal misschien de enige manier van werken is.” 

Ook volgens Danny Goderis moeten bedrijven het digitale omarmen:  "Bedrijven die in hun bedrijfsmodel het meest aandacht besteed hebben aan digitalisering, plukken daar nu ongetwijfeld een stuk de vruchten van."

Uw bedrijf kan helpen

Uit een onderzoek van VRT NWS blijkt dat al zeker 15 landen technologische toepassingen gebruiken om het coronavirus in te dijken.  Zo gebruikt China bijvoorbeeld data om burgers die besmet zijn of in aanraking dreigen te komen met het virus op te sporen dankzij locatiegegevens van hun mobiele telefoon. 

In ons land werd 'data against corona' opgericht om via data van telecomoperatoren een beter beeld te krijgen van de pandemie. Maar ook uw bedrijf kan helpen. 

De Vlaamse overheid richtte met ondersteuning van Imec en het Stuurorgaan Vlaams Informatie en ICT-beleid de taskforce ‘Vlaanderen Helemaal Digitaal’ op. Op dit online platform kunnen bedrijven een digitale dienst, expertise of product aanbieden die anderen kan helpen in de coronacrisis.  

Bedrijven kunnen zich registeren via het formulier op de website. “Door nog meer in te zetten op digitale technologie kunnen we de samenleving zo veerkrachtig mogelijk verder doen draaien”, zo staat te lezen op de site. 

Ouderen opnieuw het slachtoffer

Een deel van de bevolking benut geen digitale mogelijkheden. “Ouderen zijn helaas weer het slachtoffer", licht mediaprofessor Lieven Demarez toe. "De helft van de senioren is niet in staat berichten te versturen of te videochatten. Daarnaast kunnen kinderen of kleinkinderen hen door de maatregelen moeilijk helpen.”

De professor spreekt van een digitale kloof, waarbij niet iedereen kan deel uit maken van de digitale maatschappij door gebrek aan vaardigheden of materiaal. 

De helft van de senioren is niet in staat berichten te versturen of te videochatten

Lieven De Marez, mediaprofessor UGent/Imec

In een interview op Radio 1 legt professor Demarez uit hoe de digitale kloof binnen de groep senioren groter wordt door de crisis en getuigt VRT NWS journalist Xavier Taveirne over het videochatten met zijn grootouders. 

Beluister hieronder het radiofragment:

Meest gelezen