"Dit heb ik nog nooit meegemaakt" of "hou het veilig": welke clichés houden we over aan de coronacrisis?

Clichés of stoplappen: we gebruiken het allemaal wel eens, zeker in het alledaagse leven. In deze coronatijden blijken we ook een hele reeks nieuwe clichés te hebben ontdekt. De Nederlandse taalkundige en auteur Wim Daniëls heeft ze verzameld en had het daarover in "Nieuwe feiten", op Radio 1. Op vraag van het radioprogramma heeft de Gentse rapgroep Uberdope ook het ultieme coronaclichélied gemaakt.

"Ik heb op Twitter eens een oproep gedaan om die clichés in te zenden, want het zijn er inmiddels behoorlijk veel", vertelt Wim Daniëls in "Nieuwe feiten". Bovendien vertellen clichés soms ook iets over diegene die ze gebruikt. "Het is wat het is wordt gebruikt door mensen die berusten in hoe het ervoor staat", aldus Daniëls. "Het zijn rare tijden wordt dan weer gebruikt door mensen die het best spannend vinden."

Voor mensen zijn clichés een gemakkelijk middel om een gesprek gaande te houden of om een brief te openen

Wim Daniëls

Het woord cliché komt eigenlijk uit de wereld van de drukkerij. "Het betekent eigenlijk een afdruk maken", legt Wim Daniëls uit. "Op een gegeven moment kreeg dat in de 19e eeuw een overdrachtelijke betekenis: dat het weinig origineel was."

"Voor mensen is het een gemakkelijk middel om een gesprek gaande te houden of om een brief te openen", weet hij? "Not done" in de literatuur, maar best oké in het dagelijkse leven.

Het zijn rare tijden, dit gaat nog wel even duren, het is alsof we in een slechte film zitten, iedereen gezond bij jullie?, dit heb ik nog nooit meegemaakt of hou het veilig: op vraag van "Nieuwe feiten" is de Gentse rapgroep Uberdope met coronaclichés aan de slag gegaan. En zie daar: een nieuw nummer is geboren!

Beluister hieronder het gesprek met Wim Daniëls en het nummer van Uberdope:

Meest gelezen