Radio 2

Vrouw tegengehouden door valse agenten: "Echte politieagent herken je aan gordel met wapen, matrak en handboeien"

"Wie vreest dat hij of zij te maken heeft met een valse politieagent moet naar de uitrusting kijken. Een echte agent draagt een uniform en ook een gordel met dienstwapen, matrak en handboeien. Je kan ook vragen naar de dienstkaart." Dat zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. Dit weekend  was een vrouw uit Neerijse het slachtoffer van valse agenten. Ze betaalde een boete van 165 euro.

Het slachtoffer uit Neerijse, een tandarts, ging mondmaskers halen. In Huldenberg werd ze tegengehouden aan een politiecontrole. Het bleek om valse agenten te gaan. Ze zeiden dat de vrouw een niet-essentiële verplaatsing maakte. Ze legden een boete van 165 euro op, die de vrouw onmiddellijk moest betalen. De daders verplaatsten zich met een witte, anonieme combi. Marc Vranckx van de Leuvense politie zegt dat de meeste controles gebeuren met duidelijk herkenbare politievoertuigen. En in de politiezone Leuven bijvoorbeeld, moet niemand onmiddellijk zijn boete betalen.

Vraag voor welke zone de agenten werken. Dan is de kans groot dat valse agenten ervandoor gaan 

Vranckx zegt dat wie twijfelt ook de dienstkaart van de agent kan vragen . Dat is een officiële kaart (zie foto) met het politielogo,  naam en foto van de agent en zijn of haar dienstnummer. "De vraag is natuurlijk of veel Belgen weten hoe zo'n kaart eruitziet", zegt Vranckx. "Maar je kan ook vragen voor welke zone de personen die zich uitgeven voor agent werken, en of je naar hun commissariaat of naar het noodnummer 112 mag bellen. De kans is groot dat valse agenten dan verkiezen om ervandoor te gaan."

smaad

Riskeert  iemand die aan een echte politieagent vraagt of hij geen valse agent is, geen boete wegens smaad aan de poltie? "Alles hangt af van de manier waarop je dat vraagt", zegt Vranckx, "als dat op een vriendelijke, beleefde manier gebeurt mag dat geen probleem zijn. Je moet er natuurlijk geen spelletje van maken."

Meest gelezen