Peter Hirth/laif

Eerste communie, vormsel, lentefeest, feest vrijzinnige jeugd... alles wordt verplaatst

Door de coronacrisis zijn in ons land de eerste communies en de vormselvieringen verplaatst naar volgend schooljaar.  De vrijzinnige kinderen ondergaan hetzelfde lot: ook hun feesten worden opgeschoven.

Afgelopen weekend had de Antwerpse bisschop Bonny het al aangekondigd: in zijn bisdom geen communies of vormsels in de daartoe voorziene periode, tussen Pasen en Pinksteren is dat. Later volgde ook de bisschop van Brugge, Lode Aerts, die redenering. En nu staan alle Belgische bisschoppen op dezelfde lijn: geen eerste communies en geen vormselvieringen de komende weken. Drastisch, ongezien, maar de reden is bekend.

"Het hing natuurlijk al een tijdje in de lucht, maar nu is het beslist. De vormsels worden verschoven naar de maanden september of oktober. De eerste communies worden verschoven naar het volgende schooljaar. Het is dan aan elk bisdom om zich daarop te organiseren", zegt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie.

"In juni was er niets mogelijk. Dan moeten de vormelingen zich concentreren op hun studies, ze moeten hun kwalificatie halen om naar het secundair onderwijs te kunnen. En sowieso willen we op korte termijn geen mensen van verschillende generaties in grote groepen samen zetten."

Vormsels in september of oktober, de communicanten kunnen zelfs wachten tot in het voorjaar

Geert De Kerpel, woordvoerder Belgische bisschoppenconferentie

"Waarom de vormsels zo snel na de zomer al? Wel, de klassen van nu zijn dan uit elkaar getrokken, iedereen zwermt uit naar verschillende scholen. Té lang wachten, is geen optie dus. Voor de eerste communicanten ligt dat anders, daarom dat we hen meer marge geven, het kan zelfs in het voorjaar, wat ons betreft."

Een tegenslag is het voor veel families, niet het minst voor de kinderen die ernaar uitkeken. Die hun overgangsfeest (van de kleuterjaren naar het eerste leerjaar of van het lager onderwijs richting het secundair onderwijs) dus zien verdampen, al is dat niet definitief.

"We beseffen hoe ingrijpend dit is, maar het kan niet anders. Maar het treft heel veel families en kinderen, ja. Er zijn dit jaar zowat 40.000 communicanten en 45.000 vormelingen. En vergeet niet, dat treft ook de horeca, want heel wat mensen hebben een zaal of een restaurant geboekt, een traiteur besteld en zo meer. Maar we krijgen dat wel georganiseerd na de zomer", klinkt het bij de bisschoppen.

Ook de vrijzinnigen wacht hetzelfde lot

Ook de vrijzinnigen hebben hun overgangsfeesten. Een lentefeest voor de pakweg 6-jarigen, het zogenoemde "feest vrijzinnige jeugd" voor zij die hun lagere schoolloopbaan afsluiten. Ook voor hen is de coronacrisis de spelbreker.

"Alle feesten zijn geannuleerd, logisch. We kijken nu uit naar een alternatief, we denken aan het najaar. Maar dat vergt heel wat organisatie. Er zijn altijd grote momenten, in bijvoorbeeld het cultureel centrum in Aalst of aan de VUB en de UGent, maar er zijn ook veel lokale, kleinere initiatieven. We moeten iedereen de kans geven om zich te herorganiseren", zegt Freddy Mortier, voorzitter van demens.nu, de koepelvereniging van de vrijzinnige humanisten. Samen met het Humanistisch Verbond riep die op om de vrijzinnige feesten te annuleren.

Meer dan 10.000 vrijzinnige kinderen zijn benadeeld, dat is geen kleine groep

Freddy Mortier, voorzitter demens.nu

"Het is natuurlijk zeer jammer. Iedereen kijkt uit naar zo'n feest, zowel het kind als de ouders én de grootouders. Maar dat moet nu even wijken. Maar het is geen afstel, het is uitstel naar het najaar. Voor toch heel wat kinderen. Vergeet niet dat er zowat 10.000 vrijzinnige kinderen benadeeld zijn, dat is niet min, dat is geen kleine groep. Veel mensen weten dat niet."

En los van de levensbeschouwing, katholiek of vrijzinnig, zijn er ook heel wat gezinnen die een overgangsfeest vieren met een eigen invulling. Vaak ook een "lentefeest" genoemd, trouwens. Ook voor die families is het aanpassen en verschuiven.

Het coronavirus is nefast voor de feestvreugde, dat is al lang duidelijk.

Meest gelezen