Fruittelers in Haspengouw verwachten heel wat vorstschade: "Schade perenteelt mogelijk het grootst"

De Limburgse fruittelers hebben er een drukke en bange nacht opzitten. Op heel wat plaatsen vroor het tot bijna min vier graden vannacht. De kans is dan ook groot dat vroege bloesems bevroren zijn.

Fruitteler Franky Hannosset was de hele nacht druk bezig in zijn plantages. "We hebben temperaturen tot min vijf graden gemeten in onze boomgaarden. De vrieskou was er ook al vrij vroeg bij. Om 1 uur vannacht gingen de temperaturen al onder nul. Daarom konden we  pas vanaf 2 uur vuurpotten beginnen aansteken om de bloesem te beschermen. Want zo'n vuurpot brandt maar acht uur".

2 graden verschil

Een vuurpot kan tot 2 graden verschil betekenen in een plantage. "Alles hangt af van op hoeveel meter je de vuurpotten plaatst", zegt fruitteler Franky. Maar omdat vuurpotten een dure ingreep zijn, kunnen fruittelers er niet anders dan spaarzaam mee omspringen.  "We gebruiken ze vooral om onze kersenbomen te beschermen", zegt Franky. "In de perenteelt zijn de plantages te groot om ze te kunnen inzetten, de schade zou daar wel eens het grootst kunnen zijn". Hoe groot de vorstschade is uitgevallen, zal pas later vandaag duidelijk worden.

Ook de komende nachten daalt het kwik opnieuw onder nul.

Meest gelezen