Huurders zitten met veel vragen tijdens de coronacrisis: “Ik moet binnenkort mijn woning verlaten, hoe vind ik nu een nieuwe woonst?”

Het coronavirus heeft ook een impact op de huurdersmarkt. Huurders blijven met veel vragen zitten tijdens de coronamaatregelen. De huurdersbond verzamelt alle vragen op hun website en beantwoordt zo of huurders bijvoorbeeld wel of niet een huis mogen bezichtigen.

Zelfs wie een huis wil huren, ondervindt problemen door het coronavirus. De huurdersbond wordt bestookt met vragen van huurders en verhuurders.

Vragen en antwoorden op de website

“We krijgen veel vragen binnen per mail maar ook via de telefoon”, legt Kathy Van Bellegehem uit, “aangezien het zoveel vragen zijn, bundelen we ze op onze website zodat mensen daar kunnen kijken voor ze ons contacteren.”

Moet ik nog de huur van mijn kot betalen?

De vragen zijn talrijk, ze gaan van "Mijn woning staat te huur, mogen mensen die komen bekijken?", "Moet ik de huur van mijn kot nog betalen want er zijn geen lessen meer?" tot "Mijn huurcontract eindigt volgende maand, moet ik mijn woning wel teruggeven?". Huurders zitten met heel wat vragen waar ze alleen moeilijk een antwoord op vinden. 

Blijf de website bekijken

“Mensen moeten de website blijven consulteren”, zegt Van Bellegehem, “want de maatregelen veranderen soms. Zo mogen potentiële huurwoningen ondertussen niet meer bezichtigd worden door kandidaten.” 

Normaal moet je lid zijn van de huurdersbond om antwoorden te krijgen op je vragen. Maar de huurdersbond geeft iedereen met een algemene vraag een antwoord en bundelt ook alle vragen en antwoorden op hun website. “Wie persoonlijk advies wil mag ons nog steeds contacteren, maar dan moet je wel het lidmaatschap betalen”, aldus Van Belleghem.

Leg je situatie uit aan je huisbaas, zo kunnen er afspraken gemaakt worden

Ook heeft de huurdersbond enkele tips voor huurders. “Het is nu heel moeilijk om een huis te vinden. Als je toch je woning moet verlaten, neem dan contact op met je huurbaas en leg de situatie uit. Zo kunnen er praktische afspraken gemaakt worden die je best op papier zet.” Ook mensen die tijdelijk technisch werkloos zijn nemen best contact op met hun huurbaas. “Laat zo snel mogelijk weten aan je huurbaas als je in de problemen komt om de huur te betalen, zo kan er vooraf al een regeling getroffen.”

Meest gelezen