Besmettingen in Tokio stijgen snel, verdoezelde Japanse regering cijfers om Olympische Spelen te laten doorgaan?

Het aantal besmettingen in Japan is de jongste dagen fel gestegen, vooral in de hoofdstad Tokio. In tegenstelling tot de buurlanden leek het lange tijd dat Japan relatief gespaard bleef. Maar dit weekend kwamen er in één dag 200 nieuwe gevallen bij, waarvan 63 in de hoofdstad Tokio. Cijfers die doen vermoeden dat de overheid niet correct rapporteerde, zolang er hoop was dat de Olympische Spelen in Tokio misschien toch zouden doorgaan. 

Dimitri Vanoverbeke, japanoloog aan de KU Leuven, laat zijn licht schijnen in "De ochtend" op Radio 1. 

"Het aantal besmettingen stijgt snel in Tokio, het aantal doden blijft redelijk laag. De Japanse regering had er alle belang bij om de Olympische Spelen in de zomer te laten doorgaan. Men vermoedt dat door alle economische en politieke belangen het aantal coronatesten laag werd gehouden om de indruk te geven dat Japan weinig besmettingen had", aldus Vanoverbeke.

"Zodra de Spelen werden uitgesteld, heeft men beslist meer testen af te nemen en kwam de oproep om meer thuis te blijven. Vermoedelijk heeft het virus zich al wekenlang weten uit te breiden. Als je die overvolle treinen zag in een miljoenenstad als Tokio ... Men verwacht ieder moment een uitbraak met dramatische proporties." 

AFP or licensors

De Japanse regering spreekt zelf over een tweede golf

Dimitri Vanoverbeke, japanoloog

"Ik voel aan gesprekken met vrienden en op sociale media dat er toch wel iets leeft bij de bevolking. Zij vinden dat zij het slachtoffer zijn van de wens van de regering om de Spelen koste wat het kost te willen laten doorgaan", vertelt Vanoverbeke. "De overheid stelt dat ze er nu alles aan wil doen om het virus in te dijken. Ze spreken van een mogelijke tweede coronagolf en dat "ondanks de goede maatregelen", want Japan was een van de eerste landen die scholen sloten. En ze hebben veel problemen gehad met een cruiseschip waar besmettingen zijn opgemerkt in een vroeg stadium. De regering beweert dat Japan de besmettingen daardoor laag heeft kunnen houden." 

De sfeer in het land is intussen omgeslagen. De gouverneur van Tokio heeft iedereen het voorbije weekend opgeroepen om thuis te blijven. De Japanners zijn ook beginnen te hamsteren. Ze vrezen een lockdown. "Drukbevolkte plaatsen zijn nu heel rustig. De bevolking vat het serieus op."

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen