De opvolger Karel Van Eetvelt is bekend: Karel Baert gaat bankenkoepel Febelfin leiden

Karel Baert wordt de nieuwe topman van de federatie van de financiële sector Febelfin en van de Belgische Vereniging van Banken en Beursvennootschappen (BVB). Hij neemt de plaats in van Karel Van Eetvelt, die zoals bekend naar voetbalclub Anderlecht trekt. Baert komt over van adviesbureau Egon Zehnder. Hem wacht een pittige uitdaging, onder meer nu de coronacrisis de economie een dreun heeft gegeven.

Wie krijgt de CEO-stoel van Karel Van Eetvelt? Dat was de voorbije maanden de hamvraag bij bankenkoepel Febelfin. Van Eetvelt liet midden januari weten dat hij tegen 1 april aan de slag zou gaan als CEO bij voetbalclub RSC Anderlecht.

De kogel is nu door de kerk: Febelfin plukt Karel Baert weg bij consultancybedrijf en headhunter Egon Zehnder, waar hij partner was. Als CEO van Febelfin krijgt Baert ook de leiding over een van de deelverenigingen, de Belgische Vereniging van Banken en Beursvennootschappen (BVB).

Bpost bank

De 50-jarige Baert is van opleiding master in de rechten aan de KU Leuven en behaalde ook een master in financieel management aan de Vlekho (nu KU Leuven campus Brussel). 

Hij startte zijn carrière als advocaat aan de Brusselse balie,  maar werkte nadien 10 jaar in verschillende managementfuncties bij Deutsche Bank in België en Duitsland. Midden jaren 90 stapte hij over naar bpost, waar hij als directeur retail de leiding had over het postkantorennetwerk. Hij stond ook mee aan de wieg van bpost bank, in 1999 was hij daar even gedelegeerd bestuurder.

De financiële sector moet proberen opnieuw waardering te krijgen voor de toegevoegde waarde die ze creëert voor de economie en de samenleving

Karel Baert, de nieuwe CEO van bankenkoepel Febelfin

Maar de voorbije 20 jaar was Baert aan de slag bij Egon Zehnder, waar hij managementadvies gaf aan financiële bedrijven en overheidsorganisaties.

"Maatschappelijke rol"

Bij Febelfin steken ze het zelf niet onder stoelen of banken: Baert wachten enkele fikse uitdagingen. Zo moeten banken zich de laatste jaren in sneltempo aanpassen nieuwe regels en aan de doorgedreven digitalisering van financiële diensten. "En dit binnen een onstabiel politiek en economisch kader waar zowel op Belgisch, Europees als op wereldvlak ons nog heel wat veranderingen en uitdagingen te wachten staan", zegt KBC-topman Johan Thijs, die voorzitter is van de raad van bestuur van Febelfin en de BVB.

Baert spreekt zelf van "een hele eer" om aan dat transformatieproces te mogen meewerken. Volgens hem moet de financiële sector in deze coronatijden ook "haar maatschappelijke rol vervullen" en moet ze proberen "opnieuw waardering te krijgen voor de toegevoegde waarde die ze creëert voor de economie en de samenleving".

Karel Baert start in zijn nieuwe rol op 15 april.

Meest gelezen