Koeien zijn dolgelukkig om weer buiten te komen na een winter op stal: "Lijkt wel alsof ze dansen"

Nu de winter officieel achter de rug is, is het tijd voor veel boeren om hun koeien weer te laten grazen in weides. Na een winter in de stal, zijn koeien dolblij om weer naar buiten te mogen. En dat zorgt voor een grappig tafereel: koeien die gekke sprongetjes maken. “Ik kan er uren naar kijken.”

“Na een lange winter mogen mijn koeien ieder jaar in de lente weer naar buiten”, vertelt boer Alexander Vandermeulen uit Tienen aan Radio 2. “De koeien kunnen niet wachten om buiten te komen. Zodra ze de deuren van de stal horen, staan ze recht en als ze dan door hebben dat ze naar buiten mogen, zijn ze door het dolle heen. Dan moet je maken dat je weg bent, want ze lopen je gewoon omver.”

Wie al eens langs een koeienweide loopt, weet dat het daar meestal rustig aan toe gaat. “Dat is niet zo na een winter binnen te hebben gezeten”, zegt boer Alexander. “Ze zijn dan zo blij dat ze gaan rennen en dan maken ze hele gekke sprongen, je zou kunnen zeggen dat ze dan dansen van blijdschap.” Alexander vindt het fantastisch om zijn dieren zo te zien. “Ik kan er uren naar kijken. Dat moet ook wel, want het gebeurt wel eens dat in alle gekte koeien gekwetst raken. Het is altijd hopen dat er niks ernstig gebeurt.”

De meeste koeien van Alexander mogen nu buitenblijven tot het weer winter wordt. “Alleen de jongere beesten moeten elke avond weer naar binnen, want zij krijgen speciale voeding.”

Meest gelezen