KU Leuven verlaagt huurprijs studentenkamers met 50 procent: "Hopelijk volgen privé-eigenaars ook"

Studenten die een kamer huren aan de KU Leuven in Leuven of Kortrijk moeten de volgende huurmaand, die start op 15 april,  slechts de helft van de huurprijs betalen. Op deze manier wil de universiteit tegemoetkomen aan studenten en gezinnen die het financieel moeilijk hebben. De universiteit hoopt dat ook privé-eigenaars het initiatief volgen.  

Als gevolg van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, verblijven veel studenten op dit moment thuis en volgen ze online les. Studentenkamers staan dan ook leeg, maar de huurprijs blijft doorlopen. "De huidige maatregelen vormen geen overmachtsituatie die het huurcontract beëindigt. De contracten blijven dus doorlopen, ook als studenten thuis verblijven", zegt rector Luc Sels.

Ik roep privé-eigenaars op om indien mogelijk ook de huurprijs te verlagen

Luc Sels, rector KU Leuven

Toch wil de universiteit de studenten tegemoetkomen door de huurprijs van de volgende huurmaand, die loopt van 15 april tot 15 mei te verlagen. "Voor heel wat mensen zijn het financieel moeilijke tijden, we hopen dat we met deze maatregel gezinnen en studenten die het financieel iets moeilijker hebben, kunnen helpen. Voor de KU Leuven gaat het om zo'n 5.500 kamers, maar er zijn natuurlijk veel meer studenten in Leuven en Kortrijk. Daarom roepen we de privé-eigenaars op om hun huurprijzen ook te verlagen als dat voor hen mogelijk is."

Solidariteit

Ook aan studenten en gezinnen voor wie de huurprijs geen probleem is, wordt solidariteit gevraagd. "We nodigen studenten en families die wat financiële ruimte hebben ook uit om uitgespaarde huur geheel of gedeeltelijk te doneren aan andere studenten en gezinnen die het minder breed hebben. Een andere optie is om het geld te storten ten voordele van het cruciale onderzoek naar COVID-19 aan de KU Leuven en UZ Leuven. Want samen maken we het verschil maken, nu meer dan ooit", besluit Sels. 

Meest gelezen