AP

Opnieuw 812 doden in Italië, wel dalend aantal nieuwe besmettingen, farmareus optimistisch over vaccin

In Italië zijn er opnieuw 812 doden in 1 dag gevallen als gevolg van het coronavirus. Maar het aantal nieuwe besmettingen daalt er wel. In ons land zijn er 536 nieuwe ziekenhuisopnames en er werden 82 nieuwe overlijdens gerapporteerd. Farmareus Johnson & Johnson hoopt intussen begin volgend jaar al een vaccin klaar te hebben. Herbekijk alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson wil begin volgend jaar vaccin klaar hebben

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson heeft van de Amerikaanse overheid 1 miljard dollar gekregen om een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. Het vaccin zou al in september getest worden op mensen en zou begin volgend jaar klaar moeten zijn om op grote schaal gebruikt te worden.

“Het kan natuurlijk altijd zijn dat er iets fout loopt, maar we hebben er goede hoop op dat we ons streefdoel zullen halen”, zegt Johan Van Hoof van het Vlaamse dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica. “Dat komt omdat we ervaring hebben met gelijkaardige vaccins tegen onder meer zika, HIV en ebola, die in testen goede resultaten hebben opgeleverd. We gaan de productiecapaciteiten alvast uitbreiden zodat we over 12 tot 18 maanden honderden miljoenen vaccins kunnen leveren. Die zullen wereldwijd verspreid worden op plaatsen waar het nodig is.” 

Bekijk het gesprek met Johan Van Hoof in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Verschillende firma's zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een vaccin", reageerde viroloog Steven Van Gucht in "De wereld vandaag". "Dat is belangrijk, want sommige vaccins gaan uiteindelijk falen en anderen zullen blijken te werken. Ik denk dat het heel goed is dat men op verschillende pistes tegelijkertijd werkt. Wanneer men op mensen begint te testen in september, dat is nog altijd maar een eerste fase. Dan kijkt men eerst of het veilig is en welke dosis we kunnen gebruiken. Dan moet er nog een tweede en een derde fase van de klinische studie komen,  het zal dus sowieso nog een tijdje duren." 

812 doden in Italië, laagste aantal nieuwe besmettingen in week tijd

In Italië zijn er opnieuw 812 doden bijgekomen. Dat brengt het totaal aantal op 11.591. Het is opnieuw een stijging tegenover gisteren, toen stierven 756 mensen aan het virus.

Er zijn ook 4.050 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een daling tegenover gisteren, toen er nog meer dan 5.200 nieuwe besmettingen waren. Het is ook het laagste aantal in een week tijd. In totaal zijn er nu 101.739 mensen in Italië bij wie het coronavirus officieel is vastgesteld.

Dreigend tekort aan materiaal en bedden in Nederland

Videospeler inladen...

Ook Zuid-Hollandse eilanden en Rotterdam weren toeristen

Na Zeeland zijn ook de Zuid-Hollandse eilanden en de regio Rotterdam in Nederland verboden terrein voor toeristen. Het is niet toegestaan te overnachten in recreatieparken, op kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Ook alle campings in Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten.

"Mijn oproep is: blijf thuis", aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Alleen samen kunnen we verspreiding van het virus voorkomen. Het is onverantwoord om naar deze plekken te komen. Dus neem de maatregelen serieus."

Eerder op de dag riep de Veiligheidsregio Zeeland toeristen op de provincie vooral niet te bezoeken, omdat het zorgsysteem vanwege corona extra aanloop niet meer aankan. Dat verbod is maandagmiddag direct ingegaan.

De maatregelen die we genomen hebben, beginnen effect te hebben. Het is te vroeg om daar enorm optimistisch over te zijn, maar de cijfers zijn wel sowieso beter dan het worst case scenario

viroloog Marc Van Ranst in "Vandaag"
Videospeler inladen...

Minister De Backer: "Onderzoeken hoe we mobiele data kunnen gebruiken, maar met respect voor privacywetgeving"

Minister van Digitale Media en het hoofd van de Taskforce Corona Philippe De Backer (Open VLD) heeft in "Terzake" gemeld dat de overheid onderzoekt hoe mobiele data ingezet kan worden om de coronacrisis het hoofd te bieden.

"Maar dat zal binnen het kader van de bescherming van de privacy gebeuren. Er is veel innovatie bezig en je hebt een aantal apps die kijken naar gezondheid, dat juich ik toe. Maar voor apps die een track en trace gaan uitvoeren van mobiele data, daarvoor hebben we een heel specifiek kader ontworpen", aldus De Backer.

De minister sluit uit dat de individuele data van mensen gaat gebruikt worden zoals in Israël en Singapore, maar wil wel onderzoeken hoe we technologie kunnen gebruiken om te onderzoeken hoe de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd.

"Er kunnen wel toepassingen gebruikt worden die werken op bluetoothtechnologie of die werken met samengebrachte data die geanonimiseerd is. Dat zijn we nog aan het bekijken", besluit De Backer.

Bekijk de reportage en het gesprek met minister De Backer uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Opnieuw 418 corona-doden in Frankrijk, al meer dan 3.000 Fransen gestorven in ziekenhuizen

In Frankrijk zijn er nu al meer dan 3.000 mensen in de ziekenhuizen gestorven aan het coronavirus. Het gaat om 3.024 doden, waarvan er 418 de voorbije 24 uur stierven. Dat is de sterkste stijging op een dag sinds de start van de corona-uitbraak, volgens de cijfers die door de Franse regering verspreid worden.

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt is sinds zondag met 1.592 gestegen, tot bijna 21.000.  Van de zieken die de voorbije 24 uur werden opgenomen, liggen er 424 op intensieve zorg, waar tot nu toe al 5.056 patiënten werden opgenomen.

Ook Dieter Coppens, presentator van "Down the road", blijft in zijn kot, maar praten met zijn vrienden uit het Eén-programma kan gelukkig ook via de digitale weg. "Het zal fijn zijn om elkaar nog eens vast te pakken", zei Coppens, maar dat zal pas opnieuw kunnen wanneer de coronacrisis voorbij is. Vanavond is op Eén de laatste aflevering van deze reeks van "Down the road" te zien.

Van Gucht: "Ook belangrijk om te denken aan geestelijke gezondheid bewoners woonzorgcentra"

Viroloog Steven Van Gucht heeft in "Het Journaal" gezegd dat de bewoners van woonzorgcentra, wanneer er nog geen besmetting is vastgesteld, best niet geïsoleerd op hun kamer gelaten worden. 

"Wij vinden dat niet nodig. Het is ook belangrijk om te denken aan de geestelijke gezondheid van de mensen, een beetje sociaal contact is belangrijk. Ze mogen elkaar nog zien zolang er geen uitbraak is vastgesteld. Een sociaal isolement is ook niet aangenaam, we moeten de zaken ook een beetje tegen elkaar afwegen. Wij zijn ook wel hard aan het werk om de testcapaciteit te verhogen." 

Bekijk het volledige gesprek met viroloog Steven Van Gucht: 

Videospeler inladen...

Denemarken overweegt graduele afbouw coronamaatregelen na Pasen

Denemarken gaat vanaf midden april zijn strikte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus mogelijk geleidelijk afbouwen.

Maar dan moet de positieve evolutie zich verderzetten en moeten de Denen zich de komende twee weken even goed aan de opgelegde maatregelen houden als voorheen, zei de Deense premier Mette Frederiksen maandag.

De regeringsleider zei dat de maatregelen tegen het coronavirus werken. Het virus verspreidt zich langzamer dan eerst werd gevreesd. "Dat is een teken van voorzichtig optimisme", aldus Frederiksen, die zei dat de Denen zich erop moeten instellen dat ze op verschillende momenten naar het werk en naar school zullen gaan. De grens blijft voorlopig wel gewoon gesloten, voegde de sociaaldemocrate toe.

Brusselse rusthuizen voelen zich in de steek gelaten

In de Brusselse rusthuizen is Covid-19 een tikkende tijdbom. Dat zeggen de Federatie van de Brusselse OCMW's en Femarbel, de federatie van rusthuizen in Brussel en Wallonië. Onder meer omdat de rusthuizen te weinig beschermings- en testmateriaal ontvangen, voelen de 13.000 bewoners en 10.000 werknemers zich in de steek gelaten.

Via Iriscare, de Brusselse instelling die zich inlaat met alles wat met sociale bescherming te maken heeft, hebben de Brusselse rusthuizen een grote levering chirurgische mondmaskers ontvangen. 

"Dit is helaas niet genoeg in de strijd tegen Covid- 19", luidt het maandag in een persbericht. "Er zijn FFP2-maskers nodig, maar ook handschoenen, schorten, brillen en zelfs vizieren. Dit materiaal is gebruikelijk in ziekenhuizen, maar helemaal niet gebruikelijk in rusthuizen. Vorming in het juiste gebruik van dit materiaal is essentieel."

Gratis bellen naar vaste lijnen en ongelimiteerd vast internet verlengd bij Proximus

Proximus heeft beslist de "extra initiatieven te verlengen tot minstens 19 april" (tot die datum lopen de corona-maatregelen die door de overheid opgelegd zijn voorlopig). Klanten kregen vandaag deze sms: "België blijft zich sterk houden en Proximus blijft helpen. Gratis bellen naar vaste lijnen, gratis mobiele data buiten bundel en ongelimiteerd vast internet." 

WHO: "Raden af om mondmasker te dragen aan wie zelf niet ziek is"

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt het in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus niet nuttig om iedereen een mondmasker te laten dragen. Dat heeft WHO-noodhulpdirecteur Michael Ryan gezegd. "Wij raden af om een mondmasker te dragen aan wie zelf niet ziek is", zei hij.

Oostenrijk kondigde vandaag aan dat mondmaskers verplicht zijn in supermarkten. Ze moeten er aan de ingang uitgedeeld worden. Het gaat daarbij niet om de hoogwaardige maskers voor gezondheidspersoneel. Ook in Bulgarije en Tsjechië is het dragen van een mondmasker in het openbaar verplicht.

Voorbije weekend 682 inbreuken vastgesteld op maatregelen in Brussel

De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft het voorbije weekend 682 inbreuken vastgesteld op de beperkende maatregelen die ingevoerd zijn om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. 

Zaterdag stelde de politie 345 inbreuken vast, zondag 337. De politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft sinds de invoering van de maatregelen al 1.087 GAS-boetes uitgedeeld.

De inbreuken werden vastgesteld bij mensen die het samenscholingsverbod niet respecteren en handelszaken die denken dat ze nog open mogen zijn, terwijl dat niet zo is. Het gaat zowel om processen-verbaal die aan het parket zullen overgemaakt worden als om GAS-boetes. Die laatste bedragen 350 euro voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen.

In de politiezone Brussel-Noord zijn sinds de invoering van de maatregelen, op 18 maart, dan weer 1.087 GAS-boetes uitgedeeld. Die GAS-boetes bedragen 100 euro voor een minderjarige die een eerste maal betrapt wordt en 175 euro als het de tweede maal is. Voor meerderjarigen bedragen ze 250 euro bij een eerste boete, en 350 bij een tweede.

Daarnaast stelde de politie Brussel-Noord al 16 processen-verbaal op tegen handelszaken en cafés die het sluitingsbevel niet respecteerden, en nam ze 17 voertuigen administratief in beslag. Het ging daarbij zowel om buitenlandse bestuurders, aan wie de politie geen GAS-boete kan geven, als Belgische bestuurders die al meermaals een GAS-boete hadden gekregen.

Coronacommissie in federaal parlement zal niet stemmen over maatregelen van regering

De federale regering heeft vorige week van het parlement de toestemming gekregen om snelle beslissingen te maken tijdens de coronacrisis. Dat betekent dat het parlement tijdelijk een stuk van haar macht afstaat aan de regeringsploeg van premier Wilmès via speciale “volmachten”. Tegelijk werd echter een Covid-19-commissie in het leven geroepen, een vaste commissie in het federaal parlement. Volgens de parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) moet die commissie “de uitoefening van de bijzondere machten” door de regering “controleren”. 

De coronacommissie kwam vandaag voor het eerst bijeen om praktische afspraken te maken. Daar bleek dat die controlerende functie van de commissie wel heel beperkt is. Ministers zullen in de commissie uitleg komen geven over hun beslissingen, maar daarna wordt er niet over gestemd en kan er dus ook geen aanpassing van de maatregelen worden geëist. 

“Over een volmachtbesluit wordt niet gestemd”, zei Servais Verherstraeten (CD&V), voorzitter van de commissie. “Het einde van het debat is: het incident over dit volmachtbesluit is gesloten.” De commissie kan dus enkel een “gedachtewisseling” houden en vragen stellen aan de ministers. De grondwet schrijft wel voor dat de commissie op het einde van de volmachtenperiode alle besluiten van de regering “bekrachtigt”, maar dat is meestal een formaliteit. De commissie zal ook beslissen of de volmachten binnen drie maanden worden verlengd."

Professor bio-ingenieurswetenschappen Ingmar Nopens: "Gegevens om voorspelling over piek te doen, zijn heel onzeker"

De professor bio-ingenieurswetenschappen Ingmar Nopens van UGent heeft in "De wereld vandaag" bevestigd dat er een foutenmarge zit op de verschillende voorspellingen over de piek van het coronavirus.

"Jammer genoeg kan ook ik niet met zekerheid zeggen wanneer we de piek aan coronabesmettingen hebben bereikt. Het probleem zit hem in het feit dat een aantal gegevens die we nodig hebben om de voorspelling te doen, heel onzeker is. Je kan wel een voorspelling doen, maar er zit een grote foutenmarge op", aldus professor Ingmar Nopens.

De coronacijfers uit de verschillende landen zijn ook niet even betrouwbaar en worden niet overal op dezelfde manier gemeten. Toch vindt Nopens de verschillende modellen zinvol. "Laat me een kanttekening maken. Als men de modellen niet gebruikt en op het buikgevoel afgaat, is het een veel moeilijkere opdracht."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw 458 doden in Lombardije, minder nieuwe besmettingen dan gisteren

In Lombardije, de zwaarst getroffen regio in Italië, zijn opnieuw 458 mensen gestorven aan het coronavirus. Dat is een lichte stijging tegenover gisteren, toen er 416 overleden. In totaal zijn er nu in de regio 6.818 doden gevallen in de regio.

Er zijn in Lombardije ook iets meer dan 1.150 gevallen van corona bijgekomen, wat het totaal op 42.161 brengt. Dat zijn minder nieuwe besmettingen dan gisteren, toen er nog bijna 1.600 nieuwe gevallen, en de dag ervoor waren dat er meer dan 2.100. 

Na de uitbraak zullen we de maatregelen voorzichtig en doordacht moeten afbouwen. Het effect daarvan is ook weer pas enkele weken later zichtbaar, dus we moeten dat goed opvolgen. Maar we gaan er wel uitgeraken.
Viroloog Steven Van Gucht in "De wereld vandaag"

Drijvend ziekenhuis moet New York ademruimte geven

In New York is het hospitaalschip USNS Comfort aangekomen. In het drijvende ziekenhuis zijn 1.000 bedden beschikbaar en 12 operatiekamers. Die zijn bedoeld voor patiënten die niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus, om de druk op de New Yorkse ziekenhuizen te verlichten. Het ziekenhuis zou binnen de 24 uur de eerste patiënten moeten kunnen ontvangen.

Het schip vertrok twee dagen geleden vanuit haar basis in Norfolk, in de staat Virginia. New York is de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten, het land waar nu het meeste gevallen van Covid-19 zijn in de wereld.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen