"Maak coronatest verplicht voor personeel en bewoners woonzorgcentra"

In het woonzorgcentrum Amphora in Wingene zijn in een dag tijd acht nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De burgemeester van Wingene wil dat er dringend wordt ingegrepen, hij vraagt een verplichte test voor zowel bewoners als personeel van woonzorgcentra.

Gisteren bleek dat 17 bewoners en 3 personeelsleden van het Wingense woonzorgcentrum positief hadden getest op het coronavirus. Amper een dag later blijken nog eens zeven andere bewoners en een medewerker besmet.

Burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) trekt aan de alarmbel. Hij vreest voor een uitbraak in de gemeente zelf.  "Nu zijn de woonzorgcentra geïsoleerd.  Maar als we een brede besmetting krijgen in de rusthuizen waarbij het personeel niet meer weet wie besmet is, dan kan dat een terugslag teweegbrengen in de gemeente zelf. Een omgekeerde beweging, dat zou pas rampzalig zijn."

Zekerheid bieden

Het woonzorgcentrum Amphora telt 120 bewoners, een vijfde daarvan is op dit ogenblik besmet. Door iedereen te testen hoopt de burgemeester dat het personeel aan de slag kan blijven.

"Ik hoor dat het personeel geneigd is om zich ziek te melden omdat ze in die woonzorgcentra in risicovolle en onzekere situaties terechtkomen. Een verplichte test zou hen zekerheid bieden, voor zichzelf, maar ook duidelijkheid over hoe ze de met de bewoners moeten omgaan."

 

 

Meest gelezen