Videospeler inladen...

Meer besmettingen in Spanje dan in China, zware druk op capaciteit in veel ziekenhuizen

Terwijl het aantal doden en nieuwe besmettingen door het coronavirus in Spanje blijft oplopen, wordt de druk op de toch al erg belaste ziekenhuizen en hun personeel alsmaar groter. In acht regio's zitten die instellingen al met fors meer patiënten dan hun normale capaciteit, al is die ook snel opgedreven. 

Op een dag tijd is het aantal nieuwe besmettingen in Spanje opgelopen met 6.398 tegenover 6.550 gisteren. In totaal zijn er in het land nu 86.500 mensen besmet met het coronavirus. Daarmee heeft Spanje China ingehaald. Enkel in de VS zijn er nog  meer besmettingen.

In acht van de Spaanse autonome regio's zitten veel ziekenhuizen aan hun maximale capaciteit om de zieken op te vangen. Er worden wel noodziekenhuizen gebouwd.

Het aantal overlijdens in Spanje is op een dag tijd met 812 toegenomen. Ook dat is een daling, want gisteren waren dat er 838. In totaal zijn er nu 7.430 mensen in het land overleden aan het virus. Enkel in Italië ligt dat cijfer met meer dan 11.000 nog hoger. Opvallend: de helft van alle officiële overlijdens door het virus vond plaats in die twee landen. Zowel in Italië als in Spanje zijn er al weken erg strenge lockdowns van kracht waardoor mensen niet meer op straat mogen. 

Acht regio's op limiet van ziekenhuiscapaciteit

Cijfers zijn statistieken, maar feit is dat de opvangcapaciteit in veel Spaanse ziekenhuizen enorm onder druk staat. In acht regio's is de normale capaciteit al ver overschreden. Dat wordt opgevangen door de uitbreiding van die capaciteit met nieuwe bedden, medisch materiaal en de bouw van noodziekenhuizen. 

Dat is nu vooral een probleem in de regio's rond Madrid en in Catalonië (met Barcelona). Volgens de Spaanse krant El Pais zit het aantal patiënten in intensieve zorg daar al op meer dan het dubbele van de normale capaciteit. Die is weliswaar fors uitgebreid, maar dat kan niet eindeloos zo doorgaan. Andere regio's die op hun maximale capaciteit zitten, zijn Baskenland, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Navarra en La Rioja.

In Spanje wordt gezondheidszorg per regio georganiseerd, maar op de meeste plaatsen is die erg goed en uitgerust en erg toegankelijk voor bevolking en buitenlanders, al is er door de eurocrisis van de laatste jaren wel veel bespaard in de sector. Nu kreunt het systeem op veel plaatsen onder de coronacrisis. Er worden noodziekenhuizen met meer bedden en medische infrastructuur gebouwd, maar de capaciteit kan niet eindeloos worden uitgebouwd. Spanje heeft duizenden beademingstoestellen besteld, maar die moeten nog geleverd worden. Duizenden door China geleverde testkits bleken onbetrouwbaar en dus waardeloos. 

Een laatste en cruciale schakel is het personeel van artsen en verpleegkundigen dat onder zware druk staat. Niet minder dan 13.000 mensen -goed voor bijna 15 procent van het medisch personeel- is zelf besmet geraakt. Dat is opvallend meer dan in andere landen en is wellicht te wijten aan het tekort aan beschermend materiaal en testkits. Kortom: de verspreiding van het virus lijkt door de strenge maatregelen af te nemen, maar het worden nog spannende dagen in Spanje. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen