Bruzz: Saskia Vanderstichele

Meer moslims begraven in Evere omdat ze niet naar geboorteland kunnen gerepatrieerd worden

In de multiconfessionele begraafplaats van Evere zien ze het aantal overleden moslims, joden en orthodoxe christenen stijgen. De begraafplaats geeft hen een rustplek volgens hun religieuze geschriften. Normaal willen veel gelovigen na de dood terugkeren naar hun geboorteland. Maar dat is nu niet mogelijk.  

Ludo Beckers is al 20 jaar directeur van de multiconfessionele begraafplaats van Evere. "Hier worden alleen moslims, joden en orthodoxe christenen begraven die op de traditionele begraafplaatsen niet volgens hun gebruiken kunnen begraven worden", vertelt Beckers in het Middagprogramma van Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. " Door de maatregelen van het coronavirus worden er nu méér mensen begraven dan anders. "Door de quarantaine vertrekken er geen vliegtuigen meer en kunnen overledenen niet gerepatrieerd worden naar hun thuisland. Sinds dat vliegverbod heb ik twee keer zoveel werk. Vroeger begroeven we misschien drie à vier mensen per dag. Nu zijn dat er tien." 

Afscheid nemen mag met maximum tien personen. Na de tiende gaat het hek dicht

Voor de directeur zijn het dus drukke dagen, want hij delft mee de graven: "Vandaag zijn we wat later begonnen, omdat het lange dagen zijn. Vorige week waren we elke dag tot 7u 's avonds bezig. Normaal proberen we de begrafenissen te verspreiden. Eén per uur. Maar met de stijging zal het sneller moeten gaan en zullen we elk half uur iemand moeten begraven." 

Afscheid in coronatijden

Ook voor de nabestaanden is het afscheid in coronatijden erg moeilijk. "Vaak mochten ze in het ziekenhuis niet op bezoek gaan en is het afscheid dus heel plots. Maar ook de andere maatregelen zijn moeilijk. Afscheid nemen mag met maximum tien personen. Dus sta ik echt aan het hek te tellen. Bij de tiende moet het onverbiddelijk dicht. Ik probeer wel uit te leggen dat het voor hun gezondheid is. Maar dat is erg hard. Zeker omdat er in die culturen vaak grote families zijn die met velen willen afscheid nemen. Hoe meer mensen er bidden, hoe beter voor de overledene wordt er gezegd. Dat is niet makkelijk." 

Of sommige moslims toch herbegraven worden in hun geboorteland na de coronacrisis is niet duidelijk. "Volgens hun traditie is het graf heilig. Je moet de overledene eerbiedigen en zeker niet opgraven. Religieus hoeft het dus niet, maar misschien wel om emotionele redenen. Of dat kan moeten we nog bekijken." 

Meest gelezen