Videospeler inladen...

Promoties in supermarkten kunnen opnieuw

Supermarkten mogen opnieuw promoties en kortingen geven. Dat zegt federaal minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle. Ze wil zo een duurdere winkelkar vermijden.

Het was al enige tijd een punt van kritiek, de verdwenen promotie-acties en kortingen bij de supermarkt. Veel consumenten zagen er een slinkse manier in van de distributiesector om extra te verdienen aan de coronacrisis. Al ontkende elke retailer dat. Vanaf morgen is er weer ruimte voor promoties en kan de strijd om de klant opnieuw beginnen.

"De regel was er gekomen omdat er té veel werd gehamsterd. Supermarkten konden hun voorraad niet snel genoeg aanvullen", zegt Nathalie Muylle (CD&V), federaal bevoegd voor economie en consumenten. "Grote hoeveelheden kopen, werd zo minder interessant."

"Maar veel mensen voelden het in hun kar en in hun portemonnee: ze hadden minder waar voor hun geld, wat de indruk gaf dat veel zaken duurder waren geworden. Daar moeten we tegen ingaan."

Promoties met het oog op Pasen mogen, zoals ze al lang gepland waren

Nathalie Muylle (CD&V), minister van Economie en Consumenten

"Er komt een ministerieel besluit dat bepaalt dat promoties weer kunnen. Dat gaat vanaf morgen in, dinsdag dus. In de distributiesector zijn promotie-acties sowieso lang op voorhand bepaald. Zeker ook de promoties met het oog op Pasen. Die kunnen en mogen dus allemaal toegepast worden, zoals gepland. Veel extra werk is dat niet voor de supermarktketens", zegt Muylle nog.

Afgelopen weekend verschenen op sociale media heel wat verontwaardigde reacties van consumenten. Vaak ook foto's van rekeningen, die aantoonden dat bepaalde producten in enkele weken tijd inderdaad een pak duurder waren geworden. Tot zelfs een vierde meer. Onder meer Open VLD-politicus Vincent Van Quickenborne vroeg om paal en perk te stellen aan de toestand.

"Of de supermarkten het zullen doen of niet, is hun keuze. Het is nu eenmaal niet verplicht om promoties te geven. Maar het kan wel weer", meldt de minister. Maar je kan aannemen dat de supermarkten weer in de dans zullen springen. Meer dan ooit is elke klant belangrijk.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen