Videospeler inladen...

President Trump breidt coronamaatregelen dan toch uit tot minstens 30 april: "Overwinning niet te vroeg uitroepen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bekendgemaakt dat de VS de maatregelen tegen het coronavirus zal toepassen tot minstens 30 april. Eerder had Trump gezegd dat het land die maatregelen zou beginnen af te bouwen rond Pasen. Vooral de staat New York is hard getroffen door het virus.

Een kleine week geleden had Trump verklaard dat de Verenigde Staten tegen Pasen weer ready to go zou zijn. Hij zei toen dat Pasen een speciale dag was voor hem en dat de kerken over het hele land vol zouden zitten.

Nu komt Trump terug op die uitspraak. Tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis legde Trump de deadline dit keer op minstens 30 april. Zeker tot dan zouden maatregelen als social distancing worden toegepast, waarbij mensen minstens 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.

Volgens Trump zou het virus een hoogtepunt bereiken over twee weken. Momenteel zijn er al 140.000 bevestigde besmettingen in de VS, dat is het hoogste aantal wereldwijd. De helft van het aantal Amerikaanse besmettingen werd vastgesteld in de staat New York. Er zijn in de VS al zeker 2.489 doden gevallen door Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

Dokter Anthony Fauci, de Amerikaanse Marc Van Ranst.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Dit zo snel mogelijk overwinnen"

De president noemde maatregelen als social distancing "de manier om te winnen". Hij zei dat het land tegen juni goed op weg zou zijn om te herstellen van het virus. Verwijzend naar zijn eerdere deadline zei Trump dat "niets zou erger zijn dan de overwinning uit te spreken voor de overwinning binnen was".

Naar eigen zeggen nam hij de beslissing om maatregelen langer aan te houden nadat hij had gehoord dat anders 2,2 miljoen mensen zouden kunnen omkomen. "We werken nu hard. Ik zie allerlei zaken, ik zie cijfers, maar daar hecht ik geen belang aan. Wat telt is dat we dit zo snel mogelijk overwinnen."

Niets zou erger zijn dan de overwinning uit te spreken voor de overwinning binnen was

"De president werd geflankeerd door zijn eigen Marc Van Ranst, dokter Anthony Fauci", zag onze VS-correspondent Björn Soenens, die in New York woont. "Volgens Fauci moet de VS de maatregelen aanhouden om onder de grens van 200.000 doden te blijven. "good job als dat lukt", reageerde Trump."

In Central Park in New York wordt een noodhospitaal opgezet.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen