Belgisch leger

Redt corona de legerbasis van Semmerzake?

De verlaten luchtmachtbasis van Semmerzake bij Gavere wordt nu gebruikt als verdeelcentrum van medisch beschermingsmateriaal. Het is de laatste legerbasis in Oost-Vlaanderen, maar zij zou op termijn moeten verdwijnen. Deze crisis toont aan dat dat een slecht idee zou zijn, zegt de korpscommandant.

De legerbasis in Semmerzake is het logistieke verdeelcentrum van medische hulpgoederen voor de provincie Oost-Vlaanderen. Het leger helpt bij de verdeling van de goederen, die vanuit de kazerne van Peutie naar de verschillende provinciale hubs worden gebracht. Daar worden ze gesorteerd om dan verdeeld te worden naar de zorginstellingen.

Lees voort onder de foto

Belgisch leger

“We zetten hier dagelijks een viertal extra militairen in voor de triage en sortering”, vertelt korpscommandant Jo Heylens. “Meer kan niet, omdat we de regels van social distancing moeten toepassen. Het zijn vrijwilligers, die trots zijn dat ze dit kunnen doen in het algemeen belang.”

227 babyfoons

De militairen sorteren de goederen, maar de verdere verdeling gebeurt door de civiele bescherming en de hulpverleningszones. “Het is niet alleen voor ziekenhuizen, zo hebben we hier mondmaskers gekregen die naar psychiatrische instellingen gaan, maar ook naar kinesisten en vroedvrouwen”, gaat Jo Heylens verder. “Er zijn ook 227 babyfoons geleverd. Vermoedelijk om in ziekenhuizen contact te houden met de coronapatiënten.”

Lees voort onder de foto

Belgisch leger

Blijft de kazerne toch bestaan?

Op de luchtmachtbasis van Semmerzake werd tot vorig jaar het militaire vliegverkeer in de gaten gehouden. Door een reorganisatie verhuisden de militaire luchtverkeersleiders naar Skeyes  in Steenokkerzeel. In Semmerzake bleef enkel de radar staan, onder de kenmerkende witte bol. Volgens plannen van defensie blijft de radarinstallatie alvast actief tot in 2025, maar daarna zou de kazerne dichtgaan.

“Deze crisis toont aan dat er toch tenminste één legerkazerne in Oost-Vlaanderen moet blijven”, zegt korpscommandant Heylens. “De plannen voor de herbestemming zijn nog niet definitief. Maar ik heb de indruk dat de geesten aan het rijpen zijn voor het behoud van militaire aanwezigheid in Oost-Vlaanderen. Want in geval van nood kan defensie bijspringen om de bevolking te helpen.”

Belgisch leger
kasto80

Meest gelezen