Videospeler inladen...

Schilderij van Vincent van Gogh gestolen uit museum in Nederland

Inbrekers hebben een schilderij van Vincent van Gogh ontvreemd uit het Singer Museum in Laren, Nederland. Het gaat om een vroeg werk van de Nederlandse schilder, dat het museum tijdelijk in bruikleen had van het Groninger museum.  

In de nacht van zondag op maandag is een schilderij van Vincent van Gogh gestolen uit het Singer Museum in Laren, een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland die grenst aan Hilversum. Inbrekers zijn rond 3.15 uur 's ochtends binnengedrongen in het gebouw door onder meer de glazen voordeur te forceren.

Het gaat om het doek “Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen”. Het is een werk uit Vincents beginperiode. Hij was 31 jaar toen hij het werk schilderde in het voorjaar van 1884. Hij werkte met olieverf op papier, dat op hout werd bevestigd. Vincent verbleef toen in Nuenen in Noord-Brabant (vlak bij Eindhoven) waar ook zijn ouders woonden.

Lees verder onder de afbeelding:

Het werk behoort tot de collectie van het Groninger Museum, het Singer Museum had het tijdelijk in bruikleen. Volgens Singer Laren is de beveiliging "geheel volgens protocol" verlopen. "We hebben dat goed afgestemd met onze verzekeringsexperts, maar uiteraard kunnen we hier iets van leren."

Ik ben geschokt en ongelooflijk pissig.

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: "Ik ben geschokt en ongelooflijk pissig. Dit is heel erg voor het Groninger Museum, voor Singer Laren en voor ons allemaal. Kunst is er om van te genieten en om getroost te worden, zeker in deze moeilijke tijd."

Het museum in Laren is momenteel gesloten tot 1 juni in verband met het coronavirus.

Bekijk hier beelden van de plaats van de diefstal en een reactie van algemeen directeur Evert van Os:

Videospeler inladen...

Meest gelezen