Radio 2

Scoutsgroep snelt oud-leidster en verpleegkundige te hulp en vervangt weggewaaide tent aan spoeddienst 

In de strijd tegen het coronavirus krijgt het Jan Palfijnziekenhuis in Gent hulp uit onverwachte hoek. Scoutsgroep De Koala’s uit Mariakerke heeft een grote tent geïnstalleerd aan de spoeddienst nadat de vorige tent wegwaaide. “In uiterste nood zullen daar ook coronapatiënten kunnen behandeld worden”, stelt verpleegkundige Malaika die vroeger zelf in de scoutsgroep zat.

Ook het Jan Palfijnziekenhuis blijft niet gespaard van patiënten die getroffen zijn door het virus Covid-19. Zo lagen er zondag al 21 patiënten op de Covid -19-afdeling en drie op de afdeling Intensieve Zorgen. Voorlopig kan het ziekenhuis de instroom van patiënten nog aan, maar het ziekenhuis neemt geen risico en bereidt zich voor op erger.

Koala’s schieten te hulp

Een tent van het Rode Kruis werd eerder weggeblazen door de strakke wind. “Daarom belde Malaika ons op”, vertelt Suzanne Verhult van de scoutsgroep De Koala’s. “Ze werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis en was vroeger nog leidinggevende bij De Koala's."

"De tenten liggen daar toch maar stof te vangen nu we onze activiteiten hebben moeten stopzetten. We kunnen ze dan maar beter nuttig gebruiken”, zegt leidster Suzanne. De tent, een mastodont van 14 op 6 meter, werd door vijf scoutsleden en twee medewerkers van het ziekenhuis in een mum van tijd rechtgezet. “We zijn met zo weinig mogelijk mensen gekomen.  Maar we willen zo allemaal ons steentje bijdragen.”

Radio 2

Plan B voor coronapatiënten

In de tent zouden zeker zes en mogelijk acht bedden geplaatst kunnen worden. “Onze technische dienst zal hier nog een verwarmingselement en stopcontacten voor ons medisch materiaal installeren”, duidt verpleegkundige Malaika. “Vandaag is het kalm, maar de patiënten blijven toenemen. Om toestanden zoals in het buitenland te vermijden, heb ik daarom mijn oude scoutsgroep gebeld of ze een tent konden missen."

Als onze spoeddienst het niet meer aankan en er komen patiënten binnen die even moeten gaan liggen, dan kunnen ze in hoogste nood in deze tent behandeld worden. Maar laat ons hopen dat dit niet nodig zal zijn.” De wachtruimte van het Jan Palfijnziekenhuis is ondertussen ook vergroot. De garage van de ambulances en de MUG dient nu ook als wachtruimte zodat patiënten niet te dicht op elkaar moeten zitten.

Radio 2

Meest gelezen