Facebook Bram Vanderborght/Benedicte Geniets

Kan "snorkelmasker" voor corona-hulpverleners de nood helpen lenigen?

Een onderzoeker van de VUB en een anesthesiste hebben samen een nieuw soort mondmasker voor medisch personeel ontworpen, op basis van een snorkelmasker. "We zouden er 500 per dag kunnen afleveren als de nood aan gewone mondmaskers hoog blijft." Decathlon laat intussen weten de verkoop van dergelijke snorkelmaskers stop te zetten voor het grote publiek, zodat ze kunnen ingezet worden in de zorg.

"Het idee is drie weken geleden ontstaan vanuit heel basic en praktisch denken", vertelt Benedicte Geniets, anesthesiste in het Antwerpse ziekenhuis GZA Sint-Vincentius. "Wat als de gewone mondmaskers op raken? Zijn er nog alternatieven dan?" Geniets werkte samen met onderzoek Albert De Beir (VUB) een oplossing uit: waarom niet werken met een gewoon snorkelmasker, waarvoor een speciale "connector" (alternatieve luchtpijp met speciale filter, red.) ontworpen wordt? 

Bekijk hieronder de beelden en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Intussen is een prototype klaar en wordt alles in gereedheid gebracht om de ademhalingsconnectoren op grotere schaal (er is sprake van 500 per dag) te produceren. De snorkelmaskers zelf zouden van Decathlon komen.  

Qua bescherming zit dit masker wellicht tussen een chirurgisch masker en een professioneel FFP2-model

Een officiële medische goedkeuring krijgen is moeilijk, want het gaat nu eenmaal om een combinatie met snorkelgerief. Maar het masker ziet er zeer robuust uit, en de makers zijn niet over één nacht ijs gegaan. "Voor de filters in de connectoren, hebben we gewerkt met filters van beademingstoestellen op intensieve zorg", zegt Geniets. 

De Beir zegt dat het nieuwe masker qua bescherming wellicht het midden houdt tussen een klassiek chirurgisch masker en een professioneel FFP2-model.

Geniets heeft het intussen zelf al uitgetest: "Hoe comfortabel zit het? Een ruime 40 minuten lang blijft het comfortabel. Maar om het 8 uur aan te hebben, dat is toch een ander verhaal, want het wordt vrij zwaar en warm dan." Maar dat is uiteraard ook zo voor andere alternatieve maskers.  

Decathlon stopt verkoop maskers

De Franse keten Decathlon heeft intussen tijdelijk de verkoop van snorkelmaskers stopgezet, omdat wetenschappers zoals die van de VUB ze kunnen omvormen voor gebruik in de zorgcentra. Volgens Decathlon hebben tientallen ziekenhuizen en onderzoekscentra uit heel Europa -onder meer uit België- de keten gecontacteerd om maskers te bemachtigen.

Wie op de Belgische site van Decathlon de snorkelmaskers opzoekt, krijgt de boodschap dat de verkoop tijdelijk is stopgezet:

Meest gelezen