Stresspsychologe:"Geef ouders met kinderen minder thuiswerk"

Thuiswerken met jonge kinderen op de achtergrond blijkt voor veel ouders een aartsmoeilijke klus. "Je brein moet constant twee dingen tegelijk doen en dat is onhoudbaar", zegt stresspsychologe Valérie Everaerts op Radio 2 Antwerpen. "Bedrijven moeten daar rekening mee houden. Geef als werknemer ook zelf je grenzen aan." 

Vandaag start de derde week waarin heel wat mensen verplicht thuiswerken door de verstrengde coronamaatregelen. Wie thuis kleine kinderen heeft rondlopen weet dat die combinatie allesbehalve eenvoudig is. "Je brein wordt constant op twee vlakken aangesproken en dat is onhoudbaar," verklaart stresspsychologe Valérie Everaerts op Radio 2 Antwerpen. "Bedrijven houden daar best rekening mee en stellen niet dezelfde targets of doelen voorop. Openheid en transparantie daarover zijn heel belangrijk", zegt Everaerts. "Laat je werkgever in alle eerlijkheid weten in welke situatie jij moet telewerken. Stel ook zelf je grenzen."

Stel je grenzen en vertel je werkgever in welke situatie jij moet thuiswerken

Valérie Everaerts, therapeut

Positiviteitsdagboek

De coronamaatregelen gelden al zeker tot 19 april en worden daarna mogelijk met twee extra weken verlengd. Als therapeut merkt Everaerts dat die voortschrijdende horizon niet altijd gemakkelijk is. "Voor veel mensen weegt die onduidelijkheid zwaar door. We worden uitgedaagd in onze veerkracht. We zijn het niet gewend belemmerd te worden in onze vrijheid en dat veroorzaakt de mentale druk", zegt ze in "Start Je Dag".

Leg een positiviteitsdagboek aan. Blije gedachten opschrijven helpt om ze in je brein te verankeren

Valérie Everaerts, therapeut

Everaerts geeft ook een aantal praktische tips om met die onzekerheid om te gaan. "Het kan helpen om te denken aan het hoger doel. Deze regels zijn er niet omwille van de regels maar voor de gezondheid van ons allen." Ze geeft geeft ook deze praktische tip. "Leg een positiviteitsdagboek aan. Daarin schrijf je alles op wat prettig was of wat je wil doen om er een vrolijke dag van te maken. Onderzoek toont aan dat schrijven helpt om die gedachten beter in je brein te verankeren. De tijd die je spendeert aan piekeren, kan je even goed wijden aan positiviteit."

Meest gelezen