Suske en Wiske vieren hun 75ste verjaardag: "Verhalen en personages zijn meegegaan met hun tijd" 

75 jaar geleden verscheen de eerste stripstrook in de krant De Nieuwe Standaard van “De Avonturen van Rikki en Wiske”. Hoewel Suske nog geen personage was in de reeks, wordt dat album wel gezien als start van de populaire stripreeks. “De reeks heeft over verschillende generaties heen kunnen springen. Personages en verhalen gingen mee met hun tijd”, vertelt stripkenner Peter Van Hooydonck.

De strips van Suske en Wiske bestaan vandaag 75 jaar. Op 30 maart 1945 verscheen voor het eerste een stripstrookje van Willy Vandersteen in de krant De Nieuwe Standaard. De titel: “Rikki en Wiske in Chocowakije”.

Rikki was de oudere broer van Wiske. “Hij was tien jaar ouder dan Wiske”, vertelt stripkenner Peter Van Hooydonck bij Radio 2 Antwerpen. “Het leeftijdsverschil was eigenlijk zo groot dat Rikki en Wiske niet goed samen gingen.”

Suske kwam er enkele maanden later bij, in het album “Het Eiland Amoras”. Hij werd meegenomen van het eiland naar Vlaanderen. Rikki verdween en Suske werd Wiskes nieuwe metgezel. 

De oude albums lijken in geen enkel opzicht op wat er nu verschijnt

Peter Van Hooydonck, stripkenner bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen

De Suske en Wiske albums blijven na 75 jaar nog steeds goed verkopen. “Dat komt omdat de strip over verschillende generaties heen heeft kunnen springen”, zegt Van Hooydonck. “Vandersteen keek er ook op toe dat de figuren en de verhalen zich telkens aanpaste aan de moderne tijd.”

“De oude albums lijken in geen enkel opzicht op wat er nu verschijnt”, voegt hij eraan toe. “De figuren zien er anders uit, maar ook de verhalen zijn geëvolueerd.” Zo verscheen er bijvoorbeel de strip "Game of Drones" in 2016.

De jubileumstrip

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Suske en Wiske verschijnt album nummer 352 “De Preutse Prinses” dat Paul Geerts verzon voor het jublieum. “De man tekent al een hele tijd niet meer en dit was een mooie gelegenheid om nog eens een verhaal uit zijn mouw te schudden”, vertelt Van Hooydonck.

Paul Geerts werkte vroeger in de tekenstudio van Vandersteen. Daar tekenden medewerkers strips voor de geestelijke vader van Suske en Wiske. Vandersteen bleef de tekeningen en verhalen wel controleren. 

Oei, tante Sidonia klinkt in onze versie als Gaston Berghmans met een pruik op!

Alex Agnew, comedian

Het allereerste album werd door Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof ingelezen en is te beluisteren en te bekijken op vrt.nws.be

Meest gelezen