Van thuistestkit tot artiestenplatform: ondernemers bedenken oplossingen voor coronacrisis

Het voorbije weekend hebben 250 ondernemers deelgenomen aan de online hackathon Hack The Crisis. Een hackathon is een wedstrijd waarbij verschillende teams het tegen elkaar opnemen om innovatieve oplossingen te bedenken. De winnaar ontwikkelde een online platform waarop mensen testkits kunnen kopen en zichzelf kunnen testen. Het is de bedoeling om deze prototypes nu verder te ontwikkelen.

Hoe bedenk je innovatieve oplossingen voor de problemen waarmee we tijdens deze coronacrisis allemaal geconfronteerd worden? Om op die vraag te antwoorden werd in heel wat Europese landen de voorbije dagen een hackathon georganiseerd. Ook ons land deed mee, ondersteund door bedrijven zoals EY Belgium, Cisco en Proximus.

In totaal schreven 600 deelnemers zich in. Daarvan werden 250 mensen geselecteerd en ingedeeld in 36 teams. Ze kregen elk 48 uur de tijd om een oplossing uit te werken voor uitdagingen zoals gezondheidszorg, onderwijs, logistiek en welzijn.

De deelnemers werden bijgestaan door mentoren met verschillende achtergronden, zoals schrijfster en muzikante Ellen Schoenaerts. “Een hackathon is typisch in de techwereld, maar nu is het relevanter dan ooit. Ik zie deze crisis als een uitnodiging om na te denken over de toekomst van onze samenleving.” 

 
 

"Corona Home Test"

Van de 10 beste teams selecteerde de negenkoppige jury de “Corona Home Test” als winnaar, een online platform waarop testkits worden aangeboden. Wie de test koopt kan die thuis uitvoeren, de resultaten delen en anoniem vergelijken.

“Hoe snel dit prototype ontwikkeld wordt en door het brede publiek gebruikt kan worden is nog onduidelijk. Dat hangt van veel factoren af", verduidelijkt Jelle Jacobs, een van de organisatoren van de hackathon. “Maar de winnaar van dit weekend kreeg ook advies van een experte van de Belgische Hoge Gezondheidsraad, die bijzonder enthousiast is over de oplossing.” 

Er werden ook andere prototypes ontwikkeld voor prangende problemen. Zo werd bijvoorbeeld een online game bedacht waarmee computers aangeleerd kan worden om sneller een vaccin te helpen ontwikkelen. Voor muzikanten werd een digitaal platform ontwikkeld waarmee ze via livestream kunnen  optreden voor hun fans, als alternatief voor een afgelast concert. Omdat er heel wat nepnieuws over corona verspreid wordt werd ook een algoritme ontwikkeld dat dit kan detecteren. En hoe vind je in deze coronatijden een persoonlijke leraar? Ook daarvoor werd een digitaal platform opgezet.

 

De organisatoren zijn naar eigen zeggen verrast door de kwaliteit van de oplossingen die in amper twee dagen bedacht werden. Ook de Vlaamse regering steunt het initiatief met Vlaanderen Helemaal Digitaal. Minister-president Jan Jambon sloot de eerste editie van deze hackathon af.

Wie inspiratie heeft voor andere oplossingen: tijdens het paasweekend van 9-12 april is er alweer een nieuwe hackathon gepland, internationaal deze keer. 

 

Meest gelezen