Vrieskou heeft zware gevolgen voor de peren- en appelteelt: "Dit waren echte winterse vriesnachten"

Het kenniscentrum PC Fruit schat de vorstschade in de peren- en appelteelt zeer hoog in. Op sommige percelen is de helft van de bloesems beschadigd. Vooral de schrale noordoostenwind en de lange duur van de vrieskou verklaren de grote schade aan de bloesems.

De cijfers van het Proefcentrum Fruitteelt spreken voor zich. De peren staan stilaan in bloei en daar is 20 tot 80 procent van de bloemen nog intact. Bij de appels die nog niet bloei staan, zijn de verliezen plaatselijk ook erg groot. 50 tot 90 procent van de bloesems is nog goed maar vooral bij appelbomen met een slechte bloembot zijn de verliezen aanzienlijk.

"De verklaring voor de grote verliezen zijn niet alleen de lage temperaturen", zegt Dany Bylemans van PC Fruit. "Wat ook meespeelt is de schrale droge noodoostenwind van vorige week en afgelopen nacht. Bovendien kregen we de hele tijd typische koude winternachten, met vrieskou die al heel vroeg in de nacht begon. En dat is een groot verschil met een koude lentenacht, de vrieskou is dan meestal beperkt tot de ochtenduren.

Dit heeft te maken met de klimaatverandering. De kans op vorstschade neemt toe
Dany Bylemans, directeur PC Fruit

Normaal gezien maken de fruittelers gebruik van vuurpotten of beregeningsinstallaties om de schade te beperken. "Maar door de droge lucht en koude wind werkten die technieken niet goed", zegt Dany Bylemans. " De warmte van de vuurpotten waaide gewoon weg. Waarom de beregening niet goed werkte, weten we voorlopig nog niet.

Ook de komende nachten is nog vrieskou voorspeld. PC Fruit geeft telers die hagelnetten hebben de raad om die zeker te gebruiken. De netten houden de warmte wat binnen en de koude wat buiten. 

Meest gelezen