ZNA-voorzitter Fons Duchateau
Jonas Roosens

Antwerpse ZNA-ziekenhuizen vangen coronapatiënten uit Limburg op

Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen gaat patiënten overnemen uit de ziekenhuizen van Sint-Truiden en Heusden-Zolder.  De intensieve bedden voor coronapatiënten in Limburg zitten aan 80 procent bezettingsgraad . De FOD Volksgezondheid vraagt om tot maximum 75 procent bezetting te gaan, daarom gaan de Antwerpse ziekenhuizen de Limburgse ziekenhuizen helpen.

Limburg is de zwaarst getroffen provincie van het land. Sommige ziekenhuizen daar zaten tegen hun maximale opvangcapaciteit op intensieve zorgen en zochten daarom een oplossing. Het ziekenhuisnetwerk Antwerpen kan nog extra patienten aan, zegt Antwerps schepen en ZNA-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) "Grotere ziekenhuizen als het ZNA hebben een grotere capaciteit om te schuiven. Daarom hebben we het aanbod gedaan om patiënten over te nemen". Gisteren zijn al vier patiënten overgebracht en vandaag komen er waarschijnlijk nog eens vier.  

We willen solidair zijn met  andere ziekenhuizen, en ervoor zorgen dat iedereen dezelfde goede zorgen kan krijgen, ongeacht waar in Vlaanderen 

Fons Duchateau

Binnen de ZNA-ziekenhuizen zelf  zijn er 340 bedden voorzien voor de gewone corona-patiënten, maar dat kan nog wel uitgebreid worden. Momenteel zijn er zo’n 100 in gebruik.  Op intensieve zorgen in de ziekenhuizen Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn zijn er 115 bedden beschikbaar. Daar zijn er 30 in gebruik. Ook daar kan de capaciteit worden uitgebreid.

Binnen enkele dagen ben ik virusvrij en mag ik uit quarantaine

Fons Duchateau

Fons Duchateau was overigens zelf getroffen door het coronavirus, en werd ook enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Sinds 12 maart leeft hij in isolatie, afgesloten van zijn huisgenoten. Maar nu gaat het al veel beter en is het einde in zicht.

Meest gelezen