Pixabay

Begrafenisondernemer uit Nieuwerkerken getuigt: “Families duidelijk maken dat gewone uitvaart niet meer mag, is heel moeilijk”

Volgens de laatste cijfers zijn in ons land nu al  705 coronapatiënten overleden. Het aantal bevestigde besmettingen in Limburg loopt op tot 1547. Hoewel ons land nog niet in Spaanse of Amerikaanse toestanden verkeert, hebben begrafenisondernemers het ook hier nu aanzienlijk drukker. “Het is veel drukker dan normaal, maar we krijgen het nog gebolwerkt”, vertelt Gert Hansen van Begrafenissen Vrancken J. in Nieuwerkerken. 

Sinds de strenge coronamaatregelen van kracht zijn, is het voor uitvaartcentra plots heel anders werken, zoals in vele sectoren. “Toen de maatregelen werden ingevoerd moest een machine die al jaren in een bepaalde richting bolt plots de andere kant uit. Dat was dus wel even aanpassen”, getuigt Gert Hansen van Begrafenissen Vrancken J. in Start Je Dag op Radio 2 Limburg.

Voor een begrafenisondernemer vergt dat een aanpassing, maar bij families komen die maatregelen veel harder aan. “Dat is heel moeilijk”, zucht Hansen. “Je moet de mensen gaan duidelijk maken wat niet meer mag. Dat begon dan met koffietafels in beperktere kring, begroetingen die niet meer toegankelijk waren voor iedereen, enzovoort. Enkele weken geleden vonden de mensen dat nog heel moeilijk om te begrijpen, maar iedereen is daar nu wel van op de hoogte.”

Elke overledene verdient een plechtigheid zoals hij of zij die wil.
Gert Hansen

“Families zijn vaak heel teleurgesteld omdat ze geen afscheid kunnen nemen op een normale manier.”, vult Hansen aan. “Elke overledene verdient een plechtigheid zoals hij of zij die wil. Soms is de persoon gekend in de hele regio en dan heb je normaal een dienst met een volle aula of kerk, wat nu niet meer mogelijk is. Bij plechtigheden is nu nog maar een tiental personen aanwezig.”

Bij heel wat uitvaartcentra komt nu dan ook de vraag van families om uitvaarten volledig uit te stellen. “Dan moet je effectief lichamen of urnen bijhouden”, zegt Hansen. “Voor lichamen ligt dat wel wat moeilijker. Dat hebben wij gelukkig nog niet voor. Er zijn ook gemeenten waar je een begrafenis een bepaald aantal dagen na het overlijden moét laten doorgaan. Wel zijn er veel klanten die na de hele crisis nog een extra herdenkingsplechtigheid willen organiseren, terwijl de begrafenis of crematie al heeft plaatsgevonden.

Lichamen bijhouden is moeilijker. Dat hebben wij gelukkig nog niet voor.
Gert Hansen

In de begrafenissector is er geen sprake van technische werkloosheid. “Bij ons werkt iedereen. Voor de bediening van drank en eten op de koffietafels schakelen wij wel altijd tijdelijke werknemers in. Dat doen we nu uiteraard niet.”

 

Meest gelezen