Foto: Berry Stokvis/HH

Blijf in uw duivenkot: Stabroekse duivenbond lost digitale duiven

In de duivensport zijn alle wedstrijden afgelast door de maatregelen om het coronavirus in te dijken. Enkele Stabroekse duivenmelkers organiseren daarom een digitale duivenwedstrijd. "Ons initiatief haalt oudere duivenmelkers uit hun isolement", zegt Wim Coel op Radio 2 Antwerpen.

Het is al weken akelig stil in de Vlaamse duivenlokalen. Geen tikkende duivenklok. Geen zenuwachtig schuifelende duivenmelkers. Laat staan ronkende trucks die voor dag en dauw wachten op korven koerende duiven met bestemming Quiévrain.  Door de coronacrisis blijven ook duivenmelkers noodgedwongen in hun kot. Het duivenkot om precies te zijn. "We mogen onze beestjes nog altijd lossen maar enkel rond het eigen hok", zegt Wim Coel van de Stabroekse duivenbond op Radio 2 Antwerpen. "Bij mijn weten kunnen duiven niet ziek worden door het coronavirus, maar echte wedstrijden zijn uiteraard niet mogelijk. En toch gaan we er dit weekend één organiseren", zegt hij.

Onze digitale wedstrijd haalt oudere duivenmelkers uit hun isolement

Wim Coel

De Stabroekse duivenbond lost dit weekend namelijk digitale duiven. "De fictieve losplaats is Soissons in Noord-Frankrijk. Onze duivenmelkers mogen duiven uit hun hok opgeven voor deelname zoals bij een normale vlucht", zegt Coel. "Eén van onze liefhebbers heeft een informaticatoepassing ontworpen. Elke duif krijgt van de computer een aankomsttijd. Net zoals bij de echte wedstrijden berekenen we dan de rangschikking op basis van de snelheid van de duif en de afstand tot het hok", zegt Coel. "De duivenmelkers kunnen ook een bescheiden bedrag inzetten op hun eigen duiven. Dat doen we via de poulebrief zoals bij normale wedstrijden. Zo'n detail maakt de beleving van onze digitale duivenlossing net iets groter."

Duivenmelkers uit isolement halen

Kan een digitale wedstrijd het gevoel van een echte lossing op Quiévrain wel vervangen? "Uiteraard beseft elke duivenmelker dat deze wedstrijd meer een loterij is. Maar dat is voor ons ook niet het belangrijkste", zegt Coel in "Start Je Dag". "Veel van onze leden zijn duivenliefhebbers op leeftijd die door de coronamaatregelen een beetje in isolement zitten. Door deze wedstrijd is er opnieuw heel veel telefonisch contact tussen de leden. Ze wisselen ook berichtjes uit en helpen anderen die niet zo computervaardig zijn. Dat is heel mooi om te zien", besluit Coel op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen