Café De Herder

Cafébazin maakt honderden bierglazen uit collectie schoon nu café en duivenlokaal dicht is

De cafébazin van "De Herder" in Droeshout bij Opwijk geeft de bierglazen van haar collectie een schoonmaakbeurt nu de zaak dicht is tijdens de coronacrisis. Honderden glazen verdwijnen in de afwasmachine. Josée krijgt de hulp van Harry, haar man, en van Bart, haar zoon, die wegens de coronacrisis technisch werkloos is.

Normaal was het rond deze tijd erg druk in café "De Herder". Het café is ook het lokaal van duivenclub "De Oude Tortelduif". In deze periode zijn er in niet-coronatijden duivenwedstrijden vanuit het Henegouwse Quiévrain en het Noord-Franse Noyon. "Dan komen de mensen op zaterdag hun duiven binnenbrengen. De dieren worden hier 'ingemand'. We stoppen ze in manden voor transport naar Quiévrain en Noyon, waar ze dan worden gelost. Op zondag komen de duivenmelkers langs om via een elektronisch constateersysteem te melden wanneer hun duiven thuis zijn aangekomen", zegt  Bart Van den Bossche. Nu is er van die drukte geen sprake. Het café is wegens de coronacrisis dicht. De duivenwedstrijden zijn om diezelfde reden afgelast.

Bierglazen wassen

Josée, die al sinds 1972 cafébazin is in 'De Herder', besliste om van de sluiting van haar café gebruik te maken om haar grote collectie bierglazen te wassen. Eerst met een borsteltje en dan met een speciale afwasmachine voor glazen. De verzameling ontstond toen klanten glazen meebrachten die ze nog thuis hadden staan. Zo'n achthonderd bierglazen staan uitgestald in een speciale kast, die aan een muur van het café hangt. Josée heeft daarnaast  nog honderden glazen, waarvan sommige wegens plaatsgebrek in dozen zitten. De verzameling bevat veel oude bierglazen van, bijvoorbeeld, de  brouwerij De Smedt uit Opwijk of van 'Concordia', "het eerste bier dat ik in mijn café schonk." Op één glas staat 'boem', verwijzend naar de oorlog.

Café De Herder

Meest gelezen